Jurnal românesc – 19.06.2018
Leyla Cheamil, 19.06.2018, 12:18
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, prin care valabilitatea paşapoartelor simple electronice creşte la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 de ani. Valabilitatea paşapoartelor simple electronice este stabilită la trei ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani şi cinci ani pentru cele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 de ani. De asemenea, actul normativ stipulează că paşapoartele de serviciu electronice se eliberează cu o valabilitate de cinci ani, respectiv de trei ani pentru minorii sub vârsta de 12 ani.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a anunţat reluarea procesului de selecţie a asociaţiilor, fundaţiilor şi a altor organizaţii nonguvernamentale prin intermediul cărora se vor colecta documentele necesare acordării de burse etnicilor români cu domiciliul în Ucraina. Potrivit legii publicate în Monitorul Oficial, se aprobă plata de burse sau stimulente financiare în cuantum de 200 lei/lună/bursă sau stimulent financiar, pentru elevii etnici români cu domiciliul în Ucraina, înscrişi în clasa I a anului şcolar 2017-2018, care studiază în şcolile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învăţământ preuniversitar din Ucraina.
Sunt eligibile pentru a participa la procesul de selecţie toate asociaţiile, fundaţiile sau organizaţiile nonguvernamentale care aparţin etnicilor români din Ucraina şi au ca obiect de activitate păstrarea, afirmarea şi/sau promovarea identităţii culturale, lingvistice, religioase, etnice a românilor de pretutindeni, cu sediul în regiunile din Ucraina în care trăiesc comunităţi de români. Termenul pentru transmiterea cererilor este 25 iunie.2018.
O delegație formată din veterani ai războiului de la Nistru a pornit, luni, spre Alba Iulia pentru a duce Flacăra Unirii. Un marș al unioniștilor de pe ambele maluri ale Prutului va trece prin zeci de orașe și județe din România și Republica Moldova. Acțiunea este o inițiativă a Alianței pentru Centenar în parteneriat cu administrațiile locale din cele două state. Startul Marșului Centenar se va da la 1 iulie la Alba Iulia, cetate-simbol pentru românii de pretutindeni, urmând ca Flacăra Unirii să fie dusă de către reprezentanți din peste o mie de localități de pe ambele maluri ale Prutului prin mai multe orașe printre care Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sibiu, Curtea de Argeș, Târgoviște. Pe parcursul a două luni, participanții vor traversa peste o mie de kilometri, trecând Carpații și Prutul și vor descoperi locurile semnificative pentru Marea Unire și Primul Război Mondial. Marșul se va încheia pe 1 septembrie, la Chișinău.
Veaceslav Șaramet, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a avut luni., la sediul ministerului o întrevedere cu un grup de etnici români din Ucraina, regiunea Cernăuți, aflați în vizită în România printr-un proiect educațional transfrontalier. În cadrul discuțiilor, secretarul de stat a prezentat proiectele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, făcând referire atât la posibilitățile de finanțare nerambursabilă ale unora dintre ele de care pot beneficia românii de pretutindeni, cât și la programele și acțiunile proprii, precum taberele ARC. Veaceslav Șaramet a vorbit si despre programul Descoperă și Cunoaște România”, unde, în ediția a treia, au fost 50 de participanți din zona Cernăuți.