Jurnal Românesc – 19.05.2023
În perioada 15-18 mai, o delegație parlamentară formată din reprezentanți ai Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților de la București, condusă de președintele Adrian Solomon, a făcut o vizită de lucru la Roma pentru consultări cu omologii italieni din legislativul italian. Programul vizitei a inclus și reuniuni cu delegații din cadrul Ministerului Muncii și Politicilor Sociale și al Ministerului pentru Familie, Natalitate și Egalitate de șanse. De asemenea, delegația română s-a întâlnit cu reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, dar și cu membri ai comunității române din Regiunea Lazio. Agenda discuțiilor a vizat sistemul public de pensii, sistemul de protecție a copilului, a tinerelor mame, concedii și indemnizații, ajutoarele oferite de stat familiilor monoparentale, precum și teme subsumate legislației în domeniul muncii și al ocupării forței de muncă.
Mihai Pelin, 19.05.2023, 11:22
Proiectul ACUM-AICI-ACOLO (NOW-HERE-THERE) va reprezenta România la cea de a XVIII-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Arhitectură de la Veneţia, în perioada 20 mai – 26 noiembrie. Vizitatorii vor putea explora în mod interactiv patru domenii de cercetare: Inovaţii şi Invenţii Tehnice Româneşti, Pedagogii Laterale, Grădina Instantanee/Banca Genetică de Seminţe şi Instalaţia Co-Future Thinking ca activator de idei, toate reprezentând o modalitate de educaţie prin cercetare, inovare şi activare socială, căutând soluţii noi pentru a răspunde unui viitor centrat pe oameni şi pe context, potrivit ICR. Bienala de la Veneţia este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaţionale dedicate expresiei artistice în domeniile artelor vizuale, arhitecturii, muzicii, teatrului, dansului şi cinematografiei. Fiecare ediţie oferă un mix de proiecte artistice reprezentative din fiecare ţară participantă. Participarea României la Bienala de la Veneţia ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane internaţionale, iniţiat cu peste 100 de ani în urmă, când a fost prezentă pentru prima dată la acest eveniment. În cadrul Bienalei Internaţionale de Arhitectură de la Veneţia din acest an vor fi organizate 64 de pavilioane naţionale.
Şapte firme româneşti participă la Târgul Internaţional ‘Marché du Film Cannes’, organizat până pe 24 mai, a anunţat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului de la Bucureşti. Aflat în siajul cunoscutului Festival de film de pe Croazetă, ‘Marché du Film’ este unul dintre cele mai importante locuri de întâlnire ale industriei cinematografice şi a media internaţionale, fiind o piaţă pentru comercializarea filmelor şi a conţinutului audiovizual, dar şi o platformă pentru inovare şi schimbare. România participă cu un stand naţional, iar pe parcursul târgului, şapte producții vor fi prezentate publicului de specialitate, sporind astfel vizibilitatea industriei cinematografice româneşti. Printre ele se numără și ‘Capra cu trei iezi’ (‘The Goat and Her Three Kids’), care a fost, deja, achiziţionată şi distribuită de una dintre platformele video la cerere, populară şi în România. Regizată de Victor Canache, cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi în rolurile principale, pelicula horror este o adaptare cinematografică după una dintre cele mai cunoscute povești ale românilor. În România rurală a secolului al XIX-lea, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă în vileag adevărata natură sadică.
În perioada 26-31 mai, Caravana Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București (UNATC) se va deplasa în Italia, pentru a doua oară, cu o echipă de profesori și studenți, masteranzi și doctoranzi, susținând pentru copiii din comunitatea românească din Roma, Torino, Padova și Veneția o suită de spectacole de teatru gratuite, în limba română. Lansarea oficială a proiectului va avea loc pe 26 mai, la sediul Ambasadei României în Italia, în prezența ambasadorului României în Italia, Gabriela Dancău, a rectorului UNATC I. L. Caragiale, Liviu Lucaci, a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și a profesorilor și copiilor care urmează cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din Regiunea Lazio. Participanții vor putea urmări studenții UNATC, specializarea Artele spectacolului, într-o reprezentație de animație teatrală. Spectacolul coregrafic cu marionete Strings va aduce în fața spectatorilor o suită de dansuri populare românești și din repertoriul internațional, care se îmbină armonios intercultural și stilistic, inclusiv datorită măiestriei păpușarilor. Evenimentele facilitează întâlnirea comunităților românești din străinătate cu limba și cultura română, prin metode și mijloace puse la dispoziție de arta teatrului și filmului.