Jurnal românesc – 19.03.2023
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege al Guvernului de modificare a Legii 248/2005 prin care paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.
Daniela Budu, 19.03.2024, 09:27
Actul normativ reglementează posibilitatea ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români.
Actul prevede, de asemenea, anularea informatică a paşapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetăţenia română, în situaţia în care acestea nu au respectat obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de cinci zile de la data pierderii cetăţeniei. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a anunțat că, în ultimele zile, a avut mai multe întâlniri cu românii stabiliţi în regiunea Barcelonei şi a Madridului, „oameni care chiar dacă locuiesc şi trăiesc de mulţi ani în Spania sunt foarte legaţi de ţară şi preocupaţi de soarta României”.
„Faptul că … s-au accelerat procedurile pentru împlinirea visului dublei cetăţenii arată că statul român îi consideră parte a marii familii româneşti. Este doar o chestiune de timp până se va materializa pe deplin”, a scris Lucian Bode pe o rețea de socializare. El a adăugat că „diaspora românească din Spania reprezintă o carte de vizită foarte importantă pentru România”. A precizat că în aceste zile a cunoscut poveşti de succes ale românilor din Spania, antreprenori care au pus pe picioare afaceri şi care sunt respectaţi în comunităţile unde trăiesc. „Chiar dacă pentru ei acasă este Spania, dar şi România, mai avem o casă comună, Europa, de care trebuie să avem grijă împreună. Sunt convins că, în 9 iunie, vor alege ca Spania, România şi Europa să fie mai puternice şi să îşi continue drumul spre dezvoltare!”, a conchis Bode.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă că Irakul poate conta pe sprijinul României în reformarea instituţiilor statului, dar şi în reconstrucţia economică a ţării. Oficialul s-a întâlnit, luni, cu o delegaţie parlamentară din Irak.
‘”Pentru România, securitatea acestui partener comercial tradiţional este esenţială pentru stabilitatea regiunii Orientului Mijlociu. Irak este un mare producător de petrol şi gaze, cu care am putea relua cooperarea energetică” – a precizat Nicolae Ciucă. Potrivit lui, partea irakiană îşi doreşte aprofundarea cooperării comerciale prin importul de cereale din România şi atragerea de investiţii româneşti în Irak.
Preşedintele Senatului a evidenţiat că, în plan diplomatic, Bucureştiul facilitează dialogul între Irak şi UE ori NATO, în aspecte economice sau de securitate. ‘România are deja o contribuţie activă şi vizibilă la stabilitatea Irakului prin prezenţa noastră militară acolo. Cunosc îndeaproape situaţia, luând parte, ca general, la misiunea Antica Babilonia derulată în Irak în 2004, când am condus trupele româneşti în prima bătălie care a implicat activ militari români după 1945’, a adăugat Nicloae Ciucă.
Cea mai importantă retrospectivă dedicată operei lui Constantin Brâncuși în Franța, un omagiu adus părintelui sculpturii moderne, este organizată de celebrul muzeu de artă modernă Centre Pompidou din Paris, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Ambasada României în Franța, în perioada 27 martie – 1 iulie 2024. Expoziția-tribut va reuni aproape 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme, documente de arhivă, precum și elemente de mobilier din atelierul parizian al artistului.
Viziunea curatorială îi aparține Arianei Coulondre, care propune și o experiență imersivă în atelierul lui Brâncuși, realizată cu ajutorul scenografului Pascal Rodriguez, completată de un spațiu destinat informării. Proiectul expozițional amplu este posibil cu sprijinul mai multor muzee internaționale care dețin lucrări brâncușiene. Alături de lucrările expuse, curatoarea a ales să dezvăluie și unele detalii despre afinitățile muzicale ale sculptorului român, dansul și muzica fiind parte importantă a vieții sale. Ca un element inedit al expoziției, lucrarea Leda va fi prezentată în mișcare, pe un piedestal rotativ, în perpetuă metamorfoză, așa cum însuși Brâncuși o prezenta în atelierul său.
„Nu trebuie să îmi respectați sculpturile” – spunea artistul – „ci trebuie să le iubiți și să vă jucați cu ele.”