Jurnal românesc – 19.02.2014
Zeci de mii de români care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie au dreptul, alături de alte 2,5 milioane de europeni din Regatul Unit, să voteze candidaţii partidelor britanice la alegerile europarlamentare din mai. New Europeans, organizaţie londoneză ce militează pentru drepturile cetăţenilor europeni, a declanşat o campanie de informare şi de sensibilizare a cetăţenilor europeni din această ţară. Acţiunea constă în distribuirea de scrisori care conţin informaţii relevante pentru vot, destinate membrilor celor 27 de comunităţi UE care trăiesc aici. Scrisorile sunt întocmite în toate limbile oficiale ale UE si primele dintre ele au fost deja trimise italienilor, polonezilor si românilor din Albion. Ei au fost aleşi pentru că reprezintă cele trei valuri de imigranţi europeni veniţi în Marea Britanie începând cu 1975, când ţara a devenit membră UE.
Mihai Pelin, 19.02.2014, 12:27
În România, serviciile medicale oferite de stat se vor reorganiza de la 1 aprilie. Aplicarea noilor reglementări va determina pacientul să se adreseze în primul rând medicului de familie sau medicilor specialişti, astfel că la spitale vor ajunge doar urgenţele şi cazurile care au nevoie de internare.Totodata, va fi introdus un pachet de bază de servicii medicale care se vor acorda persoanelor asigurate, si unul minimal doar pentru persoanele neasigurate. În 2014 va fi actualizată şi lista medicamentelor compensate şi gratuite, iar românii vor intra în posesia cardului de sănătate. Reforma din sănătate mai prevede şi o nouă lege a malpraxisului care va simplifica soluţionarea cazurilor de acest fel.
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a participat marţi la deschiderea Ambasadei Rep. Muntenegru la Bucureşti. El a declarat că România va continua să acorde sprijin politic şi asistenţă tehnică în procesul de aderare a acestei ţări la UE. La inaugurare a fost prezent şi vicepremierul şi ministrul de Externe din Muntenegru, Igor Luksici, care a subliniat creşterea cooperării economice dintre cele două ţări în domeniul turismului, precum şi parteneriatele în domenii precum protecţia mediului, sistemul judiciar, educaţie şi cultură. Misiunea diplomatică a Muntenegrului la Bucureşti va deservi şi zona Rep. Moldova.
În Italia, românii provoacă de două ori mai multe accidente decât şoferii italieni. Din acest motiv, o asociaţie de asigurări pune la dispoziţia şoferilor români din Italia o platformă online de educaţie rutieră numită „Drive in Italy”. Cu ajutorul ei, viitorii şoferi vor avea posibilitatea să susţină o simulare on-line de conducere preventivă, pe o rută prestabilită. Programul este gratuit şi este disponibil în limbile: română, italiană, engleză, albaneză, arabă şi chineză. Scopul acestuia este să-i înveţe pe cetăţenii străini din Italia să conducă în condiţii de siguranţă pe drumurile publice. Cei mai buni şoferi virtuali vor fi premiaţi şi vor beneficia de cursuri de conducere preventivă pe circuite celebre din Italia.
Rusia va introduce în curând vize pentru statele din CSI, printre care se află şi Rep. Moldova, a anunţat vicepremierul Dmitri Kozak. El a precizat că Moscova doreşte astfel să se „apere de conflictele interetnice”. Măsura are loc în contextul în care Chişinăul urmează să semneze în acest an Acordul de Asociere cu UE şi va primi în câteva luni undă verdă pentru ridicarea regimului de vize în spaţiul european. Reamintim că Rusia a decis, din 1 ianuarie, limitarea termenului de şedere pentru imigranţii care nu deţin patente sau permise de muncă la 90 de zile, într-o perioadă de şase luni. Potrivit presei, restricţiile decise de Moscova ar putea afecta peste 200.000 de cetăţeni din R. Moldova aflaţi la muncă în Rusia.