Jurnal românesc – 18.09.2024
România va continua să fie alături de Republica Moldova în plan bilateral, în plan european în ce priveşte negocierile pentru aderarea la UE, dar şi în aspecte concrete legate de dezvoltarea economică, consolidarea infrastructurii şi, mai ales, de securitatea energetică, a afirmat, marţi, la Chişinău, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu.
Daniela Budu, 18.09.2024, 11:00
România va continua să fie alături de Republica Moldova în plan bilateral, în plan european în ce priveşte negocierile pentru aderarea la UE, dar şi în aspecte concrete legate de dezvoltarea economică, consolidarea infrastructurii şi, mai ales, de securitatea energetică, a afirmat, marţi, la Chişinău, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu. Şefa diplomaţiei române a co-prezidat cea de-a cincea Conferinţă ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova. Ea a amintit că Platforma a fost creată pentru a sprijini atât financiar, cât şi sectorial Republica Moldova, grav afectată de consecinţele războiului Rusiei în Ucraina. În context, a fost adoptată o Declaraţie comună a miniştrilor de Externe din România, Franţa, Germania şi Republica Moldova prin care este reconfirmat rolul important al acestui format de cooperare şi angajamentul comun de a sprijini Republica Moldova în procesul de integrare europeană, precum şi în eforturile de dezvoltare economică şi consolidare a rezilienţei.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu, a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, discuţiile vizând Parteneriatul strategic româno-american şi consolidarea Flancului Estic al NATO. Potrivit unui comunicat al forului legislativ, ‘în anul în care aniversăm 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice şi 20 de ani de când România este membru activ al acestei alianţe, ca reprezentant al Camerei Deputaţilor, preşedintele Daniel Suciu şi-a reafirmat dorinţa de a susţine şi de a promova excelenta colaborare dintre ţara noastră şi SUA.’ Cei doi oficiali au discutat şi despre Programul Visa Waiver, ‘deziderat care rămâne un obiectiv prioritar pentru România, în sensul atingerii obiectivului includerii ţării noastre în Programul Visa Waiver în 2024 – 2025.’
Aderarea României la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, gestionarea migraţiei şi securizarea frontierelor au fost principalele teme discutate de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, cu omologul ungar, Sandor Pinter. În contextul demersurilor României de finalizare a dosarului Schengen, Cătălin Predoiu a avut o întâlnire de lucru în sistem videoconferinţă cu ministrul ungar. Potrivit unui comunicat al MAI, Cătălin Predoiu a mulţumit pentru poziţia constantă şi consecvenţa părţii ungare în ceea ce priveşte subiectul aderării României la spaţiul Schengen. România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile şi legislaţia Schengen, foloseşte toate sistemele europene, eliberează vize Schengen şi nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene şi maritime, la 31 martie 2024 – se precizează în comunicat. La rândul său, Sandor Pinter a reafirmat susţinerea Ungariei pentru finalizarea procesului de aderare a României în cursul acestui an, prin facilitarea discuţiilor în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.
Un recital susținut de cunoscuta pianistă de origine română Mara Dobrescu, violistul Răzvan Popovici și mezzosoprana Roxana Constantinescu a fost programat să deschidă, pe 18 septembrie, la Ambasada României în Italia, a 14-a ediție a Festivalului Internațional Propatria, dedicat românilor din diaspora. Acest concert marchează startul seriei de evenimente culturale pe care Festivalul Propatria le aduce în atenția publicului internațional. Festivalul, al cărui director artistic este, din 2018, Mara Dobrescu, stabilită în Franța, continuă până pe 28 octombrie în Milano, Istanbul, Berlin, Paris, Viena și București.
El oferă comunităților românești din şase ţări zece concerte de muzică clasică, operă și jazz, expoziții și proiecții de film. Festivalul Internațional Propatria, fondat pentru a evidenția excelența tinerilor români din diaspora, a devenit un simbol al promovării valorilor culturale românești din afara granițelor.
Filmul „Enescu, jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, a fost selectat oficial la Festivalul Internaţional de Film ARPA, unde va concura pentru marele premiu, relatează News.ro. Festivalul are loc, annual, în Los Angeles şi reuneşte creatori de film din întreaga lume, oferind una dintre cele mai cunoscute platforme la nivel internațional pentru promovarea peliculelor independente ce explorează teme culturale, sociale şi artistice. Filmul „Enescu, jupuit de viu” este nominalizat la premiul pentru Cel mai bun film de lungmetraj. Amintim că regizorul Toma Enache a fost recent distins cu premiul „Premio Cultura” în cadrul unui eveniment cultural organizat în Veneţia.