Jurnal românesc – 18.07.2022
Sorin Iordan, 18.07.2022, 10:28
Prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut ministerelor să-şi creeze pe site-urile proprii o secţiune în care să prezinte date despre posibilităţile de accesare a fondurilor europene şi alte informaţii utile pentru a veni în sprijinul românilor din diaspora, în special a celor care doresc să se repatrieze. „Românii din diaspora au nevoie de date şi informaţii despre posibilităţile şi facilităţile pe care pot să le aibă pentru a accesa fonduri europene, pentru a avea imaginea tuturor măsurilor şi dezvoltărilor la nivelul Guvernului României. Sunt români care vor să se întoarcă acasă, iar pentru toate acestea au nevoie de date şi informaţii”, a spus premierul. Ciucă a afirmat că la nivelul ambasadelor şi consulatelor vor fi înfiinţate puncte de contact, structuri care să fie în măsură să asigure acest tip de informaţii. El a precizat că, dacă va fi nevoie, vor fi suplimentate fondurile pentru a putea asigura personalul necesar şi că o discuţie în acest sens va fi purtată în Guvern. Aproximativ 8 milioane de români se află în afara granițelor țării, potrivit Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Clubul Fermierilor Români a lansat programul „Tineri lideri pentru agricultură” în cadrul căruia tineri din Ucraina, Ungaria, Bulgaria și Serbia vor fi selectaţi şi pregătiţi pentru a-şi asuma rolul de lideri în domeniul afacerilor din sectorul agricol și pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesională a propriilor comunități în raport cu structurile administraţiei publice de la nivel naţional şi european. Programul li se adresează tinerilor cu vârsta de până la 35 ani, absolvenți de facultate, care să provină din familii de fermieri şi care să intenţioneze să preia afacerile agricole ale familiei. Solicitanţii trebuie, de asemenea, să fie vorbitori de limba română, deoarece programul presupune cursuri de specializare desfășurate în limba română și activități de networking cu persoane care vorbesc doar limba română. Participanții ideali trebuie să fie membri ai comunităților de etnici români din cele patru țări vecine menționate şi să locuiască preponderent în mediul rural din imediata apropiere a frontierei cu România. Cursurile sunt gratuite şi se vor desfășura la București în perioada octombrie 2022 – martie 2023. Perioada de înscriere se încheie la 15 august. Informații detaliate se regăsesc pe site-ul Clubul Fermierilor Români, crfo.ro.
Echipa de fizică a României s-a clasat pe locul doi la nivel mondial şi pe prima poziţie în Europa la a 52-a Olimpiadă Internaţională de Fizică organizată online de Elveţia în perioada 10-17 iulie. Cu patru medalii de aur şi una de argint, elevii români au împărţit treapta a doua a podiumului cu cei din Coreea de Sud şi i-au devansat pe reprezentanţii Statelor Unite ale Americii, care au obţinut locul 3. Prima poziţie a fost ocupată de elevii din China. Echipa de fizică a României este compusă din 3 elevi de liceu din Bucureşti şi de unul din Timişoara. Performanţa acestora vine la doar două zile după ce lotul naţional de Matematică al ţării noastre a obţinut primul loc în Europa şi poziţia a 5-a în lume la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Oslo. Tinerii matematicieni români au câştigat două medalii de aur şi patru de argint. Pe primele locuri în competiţia care a reunit echipe din 105 ţări s-au clasat elevii din China şi Coreea de Sud, urmaţi de cei din SUA şi Vietnam.
Expoziția „Edenul din Silvania” a artistului vizual Flavius Lucăcel este deschisă la Galeria Institutului Cultural Român de la Madrid. Tablourile expuse sunt, de fapt, rame de ferestre recondiționate care încadrează obiecte textile reconvertite, precum cămăși și cuverturi, vestoane și cearșafuri, ștergare și covoare de perete. ICR Madrid transmite că, prin această expoziție, Flavius Lucăcel valorifică artistic patrimoniul material și imaterial al Țării Silvaniei. Artistul s-a născut la 26 august 1968 la Aluniş, în judeţul Sălaj. Dramaturg şi pictor, acesta a publicat 13 volume de teatru, a fost nominalizat pentru Premiul UNITER în 2015 şi a obținut numeroase distincţii, între care Premiul „Piesa anului”, conferit de Clubul Dramaturgilor din Bucureşti, sau Premiile „Radu Stanca” şi „Negoiţă Irimie” ale Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Expoziţia de la ICR Madrid poate fi vizitată până la 12 august.