Jurnal românesc – 18.06.2024
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean, a solicitat Guvernului suedez o reacţie rapidă în cazul solicitărilor 'absolut îndreptăţite de a stopa detenţia ilegală şi abuzivă' a două minore cu cetăţenie română.
Roxana Vasile, 18.06.2024, 11:00
Într-o conferinţă de presă comună cu deputatul Ben-Oni Ardelean având ca temă cazul unei familii de români din Suedia, Titus Corlăţean a cerut, de asemenea, Guvernului suedez să-și respecte cu stricteţe angajamentele internaţionale şi relaţiile politice foarte bune cu statul român şi să repatrieze imediat cele două fete. Potrivit preşedintelui Comisiei pentru politică externă din Senat, soții Daniel şi Bianca Samson și cele două fiice, Sara şi Diana, sunt, din decembrie 2022, într-o situaţie care îi marchează profund negativ. Într-o discuţie în familie, fetiţa cea mare, atunci în vârstă de nici 11 ani, le-a cerut părinţilor să-i cumpere o trusă de machiaj şi un smartphone. Părinţii nu au vrut să dea curs solicitării, fata ameninţând că, în caz contrar, va spune la şcoală că este supusă violenţei în familie, ceea ce a și făcut. Asistența socială, fără vreo verificare, a ridicat de acasă ambele surori. După investigații, poliţia a închis cazul din lipsă de probe. În schimb, fetele nu au fost date înapoi părinților, cărora le este permisă vizitarea lor cel mult o oră la șase săptămâni. Totodată, există o acţiune de separare a Sarei și Dianei. Acum două săptămâni, a fost înregistrată a cincea tentativă a Sarei de sinucidere.
Micii tradiţionali româneşti au putut fi degustaţi, duminică, la New York, unde s-a desfăşurat cel mai mare festival românesc din Statele Unite – ‘Romania Day on Broadway’, eveniment ajuns, în acest an, la a 23-a ediţie. Micii de pe grătarele instalate pe Broadway au fost preparați de chef-ul unui restaurant din Manhattan cu o stea Michelin, dar după reţeta unei firme braşovene. Micii au avut o dimensiune mult mai mare decât cea standard, de 24 de centimetri, putând fi mâncați în chiflă, la fel ca Hot Dogul, dar şi separat cu pâine şi muştar. Reprezentantul firmei braşovene a spus că a decis să lanseze această nouă gamă de mici, pe care a înregistrat-o la OSIM, într-unul dintre cele mai populare oraşe din lume, pentru că îşi doreşte ca şi americanii să descopere acest produs atât de iubit de români, fiind în discuţii avansate cu un distribuitor din Statele Unite pentru livrarea în restaurante şi magazine. ‘Romania Day on Broadway’ a inclus, de asemenea, un program artistic, având ca scop promovarea în rândul americanilor a celor mai frumoase aspecte ale culturii, obiceiurilor, valorilor şi tradiţiilor româneşti.
Scriitorii Denisa Comănescu şi Cosmin Perţa participă în Danemarca, cu sprijinul ICR Stockholm, în perioada 20-23 iunie, la lansările a două volume de poezie românească în cadrul festivalului Literature Xchange, organizat, anual, în oraşul Aarhus. Literature Xchange este unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale din zona scandinavă, la care, anul aceasta, participă 51 de autori la un număr de 157 de evenimente organizate pe parcursul a cinci zile. Denisa Comănescu şi Cosmin Perţa sunt două voci marcante ale literaturii româneşti contemporane. Denisa Comănescu este poetă, editoare şi traducătoare, iar din 2007 este director general al Editurii Humanitas Fiction. Cosmin Perţa este poet, prozator şi eseist. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 16 limbi.
REMIX ID – VOICES OF FREEDOM, proiect al Asociației META Spațiu, de recuperare a tradițiilor și istoriei comunităților etnice din Banat, va fi prezentat în Austria. În perioada 24-30 iunie, poveștile de viață, influența și moștenirea etnică a comunităților din regiunea Banatului și a Timișoarei, care au influențat decisiv mentalitatea și identitatea colectivă a României, în special în partea de vest a țării, vor face obiectul unei expoziții a artistei Renée Renard, la Viena, în galeria Eindorf Kunstraum. În perioada în care expoziția, însoțită de o instalație video Remix ID, va putea fi vizitată, publicul este invitat să participe la ateliere, prezentări, concerte și conferințe despre impactul pe care multiculturalismul bănățean l-a avut și îl are asupra prezentului și viitorului Timișoarei și a regiunii de vest. Mai precis, REMIX ID are ca temă felul în care minoritățile din Banat, nostalgia pentru trecutul central-european, cât și emigrația etnicilor, de multe ori traumatică, din anii 1970-1980 au generat un sentiment disident printre timișoreni, una din forțele generatoare ale Revoluției anti-comuniste pornite la Timișoara în 15 decembrie 1989.