Jurnal românesc – 18.05.2018
Leyla Cheamil, 18.05.2018, 12:12
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a participat, joi, la invitaţia ambasadorului Italiei în România, Marco Giungi, la Consiliul General al Italienilor din Străinătate organizat la Bucureşti. Partea italiană a felicitat Guvernul de la Bucureşti pentru iniţiativa de a crea o instituţie destinată exclusiv românilor aflaţi în afara graniţelor, precizând că în momentul de faţă nu există o entitate de acest tip în Italia. Având în vedere diaspora semnificativă din ambele state, discuţiile s-au concentrat pe iniţierea unui schimb de bune practici pe tema migraţiei, mai ales în contextul Brexit. Totodată, luând în considerare preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, s-a discutat despre posibilitatea înfiinţării unui grup de lucru la nivel european pentru ţările care au comunităţi semnificative de emigranţi. În acest sens, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a asigurat partea italiană de întreaga disponibilitate a Bucureştiului pentru sprijinirea comunităţilor româno-italiene. Ea a subliniat importanţa derulării de campanii de informare privind procesul de integrare a cetăţenilor în statul de reşedinţă, precum şi reîntoarcerea acestora în ţara de origine.
Premierul român Viorica Dancilă şi omologul său croat, Andrei Plenkovici, au vorbit, vineri, la Bucureşti, despre dezvoltarea cooperârii în diverse domenii, în special al turismului, având în vedere numărul din ce în ce mai mare de turişti români care vizitează Croaţia, dar şi al celor croaţi care vizitează România. Viorica Dăncilă a afirmat că pentru turiştii români, dar şi pentru comunitatea românească din regiunea dalmată, a fost deschis în martie, anul acesta, un Consulat Onorific în oraşul Split, care va contribui inclusiv la consolidarea relaţiilor economice bilaterale. Ea a mai spus că schimburile comerciale dintre cele două state au înregistrat, în anul 2017, o creştere de 25%. Cei doi premieri au semnat o declaraţie de intenţie între cele două guverne privind consolidarea cooperării bilaterale în domeniile apărării şi securităţii.
Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a afirmat, la Chişinău, că UE doreşte să rămână un partener puternic pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Pavel Filip. Oficialul european a mai spus că este important ca Republica Moldova să se concentreze pe aplicarea reformelor în sectoare cheie, cum ar fi dezvotarea economică, mediul de afaceri, energia şi justiţia. La rândul său, premierul Filip a reiterat că obiectivul Guvernului de la Chişinău este integrarera europeană a fostei republici sovietice.
Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighetu Marmației a primit distincția de Marcă a Patrimoniului European, devenind, astfel, prima instituție din România cu acest statut. In urmă cu 20 de ani, Consiliul Europei a pus Memorialul de la Sighet pe lista principalelor locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia. Închisoarea de la Sighetu Marmaţiei, devenită o ruină, a fost transformată, cu ajutorul societății civile, într-un muzeu, în memoria celor care au trecut prin închisorile şi deportările comuniste sau au luptat împotriva regimului.