Jurnal românesc – 18.04.2025
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Părinte Daniel, a transmis miercuri un mesaj destinat credincioșilor, cu ocazia sărbătorilor pascale.

Carmen Pelin, 18.04.2025, 14:00
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Părinte Daniel, a transmis miercuri un mesaj destinat credincioșilor, cu ocazia sărbătorilor pascale. El face apel la „iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie”. „Centrul sărbătorii Paştelui iudaic este celebrarea minunii trecerii poporului evreu, condus de Moise, prin Marea Roșie, ca pe uscat, pentru eliberarea poporului evreu din robia Egiptului. Însă, la sărbătoarea Paştelui creştin, Biserica noastră celebrează trecerea lui Hristos cu trupul prin jertfa sângeroasă a morţii Sale pe Cruce şi Învierea Sa din morţi cu trupul, pentru a intra în viaţa cerească veşnică din Împărăţia cerurilor”, spune patriarhul. El adaugă că „prin iubirea Sa smerită şi milostivă, Domnul Iisus Hristos arată pe Cruce ascultare smerită faţă de Dumnezeu şi iertare milostivă faţă de cei ce L-au răstignit.
Astfel, Domnul Hristos ridică sau vindecă păcatul neascultării protopărinţilor Adam şi Eva spre mântuirea lumii şi, totodată, înlocuieşte violenţa ucigătoare cu iubirea pacificatoare”. „Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne cheamă pe toţi să arătăm în jurul nostru iubire smerită şi milostivă, iertare, pace şi bucurie, ca fiind daruri ale lui Hristos Cel înviat”, se mai arată în mesaj. Prefericitul Părinte Daniel le urează în încheiere „tuturor românilor din România, de lângă frontierele ei şi din diaspora, pace şi bucurie, sănătate şi fericire, dimpreună cu urarea pascală: „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.
Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a anunţat Patriarhia Română. Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009, este continuată şi în Anul Centenar al Patriarhiei Române, potrivit celor de la adevărul.ro. Sfânta Lumină va fi oferită tuturor delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional „Otopeni”. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de la Bucureşti la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei. În aceeaşi seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul orașului Ungheni, din Republica Moldova, pentru a lua parte, începând cu ora 12:00, la Festivalul „Podul de Flori” organizat cu prilejul începerii lucrărilor construcției Podului rutier de la Ungheni – Golăiești, parte din Autostrada Unirii (A8). Potrivit unui comunicat remis marți de Consiliul Județean Iași şi citat de Agerpres, cei prezenți se vor bucura de acrobații aeriene spectaculoase și demonstrații cu parașutiști, de o zonă pentru copii animată de meșteri populari și ateliere tradiționale, de o zonă gastronomică generoasă, cu mâncare la ceaun, grătare, vinuri, beri artizanale și produse locale aduse de cei mai apreciați producători din regiune. Pe scena principală vor urca artiști iubiți din România şi Republica Moldova: Lupii lui Calancea, Ansamblul Fluieraș, Cristofor Aldea-Teodorovici, Surorile Osoianu sau Boghean Band, iar seara se va încheia cu un concert special susținut de Antonia.
Festivalul „Podul de Flori” rămâne un eveniment simbolic, prin care marcăm 35 de ani de la manifestația din 1990 și dăm startul oficial al lucrărilor pentru construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii – o punte reală și simbolică între Republica Moldova și România. La eveniment vor participa oficialități din București, Chișinău și Bruxelles, care vor sublinia importanța acestei construcții nu doar ca obiectiv de infrastructură, ci ca expresie a libertății de mișcare, a apropierii dintre state și a unei viziuni comune într-o Europă unită prin dialog, valori și viitor comun’, a mai transmis CJ Iași. Radio Moldova a informat, săptămâna trecută, că viitorul pod se va numi întocmai „Podul de Flori”, amintind de evenimentul din 1990, când românii din România şi Republica Moldova s-au reunit simbolic pe malurile Prutului.