Jurnal românesc – 17.09.2024
Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, o decizie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.
Roxana Vasile, 17.09.2024, 11:22
Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, o decizie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale. Alegătorul care, din motive obiective cauzate de boală sau invaliditate atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale, dacă are domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală din ţara în care se află secţia de votare. ‘Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale’, mai prevede documentul adoptat. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se va depune la cea mai apropiată secţie de votare în preziua votării, între orele 18,00 şi 20,00.
Totodată, cererea de vot cu ajutorul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa alegătorului netransportabil, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori invaliditate. Nu este obligatorie prezentarea unei adeverinţe medicale eliberate de medicul de familie al alegătorului. Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie, intercalate între cele două tururi ale scrutinului prezidențial.
* * *
Aflat la cea de-a 13 participare în cadrul Open House Festival – sărbătoare dedicată arhitecturii clădirilor londoneze, Institutul Cultural Român de la Londra îşi deschide porţile vizitatorilor în perioada 18-22 septembrie. Pe simezele exterioare ale clădirii din Belgrave Square va putea fi admirată o inedită expoziţie de fotografie ‘Via Transilvanica – drumul care uneşte’. Instituţia le oferă celor prezenţi ocazia de a descoperi și o expoziţie înfăţisând istoria clădirii din cartierul Westminster, dar și una de pictură ‘Inner Landscapes” semnată de Bogdan Mihai Radu.
Tot la ICR Londra, va fi prezentat în premieră filmul ʹOamenii drumului: Terra Banaticaʹ, primul documentar dedicat traseului Via Transilvanica. Despre traseu şi diversitatea culturală a României va vorbi invitatul Alin Uşeriu, unul dintre fondatorii proiectului care, în 2023, a câştigat Premiul European pentru Patrimoniu. Via Transilvanica a fost inaugurat în octombrie 2022. Măsoară aproximativ 1400 de kilometri și se împarte în şapte mari secţiuni de-a lungul a 10 judeţe. Supranumit ‘Camino de România’, Via Transilvanica străbate cele mai pitoreşti zone, de la Putna până la Drobeta Turnu-Severin.
* * *
Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu participă la Reuniunea Teatrelor Naţionale din Chişinău cu spectacolul ‘Scandal în culise’ de Michael Frayn, regia Andrei şi Andreea Grosu. Reprezentaţia este programată în 18 septembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Naţional ‘Mihai Eminescu’.
‘După ediţia cu numărul 31 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care a avut ca temă Prietenia, ne îndreptăm către Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău cu această temă profundă, care animă relaţiile pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului sub semnul unui parteneriat strategic. Ca în fiecare an, încercăm să impunem o ştachetă a calităţii care să continue relaţia dintre Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău.’ – spune Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu şi preşedintele FITS.
În perioada 10-22 septembrie, actori, creatori şi manageri din opt teatre din România şi opt teatre din Republica Moldova, împreună cu scriitori, regizori şi experţi în artele spectacolului, oameni de artă şi oameni ai scrisului, invită publicul la spectacole, conferinţe, lansări de carte, audiţii radio, expoziţii, întâlniri şi dialoguri.
* * *
Preotul Vasile Ilie, parohul comunității românești din San Martín de la Vega, regiunea Madrid, a semnat, la începutul săptămânii, contractul de cumpărare în localitate a unui spațiu liturgic parohial de 209 metri pătrați. Achiziția s-a realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni – informează basilica.ro. Obiectivul unui astfel de demers este păstrarea identității lingvistice, culturale, istorice și spirituale a românilor din localitate și din regiune.