Jurnal românesc – 17.06.2024
Un cetăţean român a murit şi alţi doi au fost răniţi în confruntările dintre grupările rebele şi armata guvernamentală din Republica Democratică Congo.
Sorin Iordan, 17.06.2024, 11:22
Un cetăţean român a murit şi alţi doi au fost răniţi în confruntările dintre grupările rebele şi armata guvernamentală din Republica Democratică Congo. Ministerul român de Externe a anunţat că în incident, care s-a produs în apropierea oraşului Goma, situat la frontiera cu Rwanda, a fost rănită încă o persoană, cetăţean al altui stat. MAE român a subliniat că pentru Congo este valabil un avertisment de călătorie de nivel opt din nouă şi că cetăţenii români trebuie să evite orice călătorie în această ţară. În luna februarie, alţi doi români au fost ucişi şi patru răniţi, în acelaşi context al degradării situaţiei de securitate din Congo.
* * *
România este promovată ca destinaţie turistică în Germania. Peste 600 de taxiuri pe care au fost lipite imagini din ţara noastră circulă prin Hamburg, Berlin, Munchen şi Frankfurt cu ocazia Campionatului European de Fotbal pe care Germania îl găzduieşte. Ministrul român al turismului, Radu Oprea, a declarat că prin acest demers se continuă campaniile începute la Paris, Roma şi Milano. El a apreciat că imaginile selectate vor creşte vizibilitatea României şi vor atrage turiştii străini dornici „să vadă verde, natură şi (…) cultură”. Fiecare autocolant amplasat pe taxiurile din Germania are un cod QR unde se găseşte o broşură în limba germană, cu ajutorul căreia vizitatorii pot obţine informaţii relevante despre diferitele destinaţii din ţara noastră.
* * *
Guvernul a aprobat recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii a perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două ţări. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a precizat că beneficiarii nu vor mai trebui să depună separat documente pentru a primi pensii pentru anii munciţi în America şi pentru cei munciţi în România, ci să depună un singur set de documente, iar cele două ţări să le recunoască anii pe care i-au muncit. El a adăugat că, potrivit datelor obţinute pe canale diplomatice, în SUA sunt înregistrate aproximativ 500.000 de persoane de origine română, dar a subliniat că este foarte posibil ca numărul să fie mult mai mare.
* * *
Odată cu aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim, minorii care călătoresc cu avionul în afara graniţelor României nu mai trec pe la controlul de frontieră, ci merg direct către poarta de îmbarcare, la fel ca adulţii, dar poliţiştii de frontieră pot face verificări punctuale în incinta aeroportului. În afară de paşaport sau carte de identitate şi document de călătorie valabil este nevoie în continuare de acordul celuilalt părinte atunci când copilul este însoţit doar de unul dintre părinţi sau de acordul ambilor părinţi când este însoţit de o altă persoană. Toate informaţiile se găsesc pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră. În ultima lună poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria pentru aproximativ 150 minori, ca urmare a faptului că părinţii sau însoţitorii acestora nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării în condiţii legale.
* * *
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi a primit premiul pentru cea mai bună echipă studenţească la un concurs organizat de Universitatea Standford din Statele Unite ale Americii. Patru studenţi în anul doi la Medicină Generală în Iaşi au dezvoltat un algoritm de identificare a numărului de zile în care pacientele cu cancer de sân sunt diagnosticate şi tratate într-un spital de Statele Unite cu diagnosticul de metastaze în alte organe. Studenţii ieşeni au reuşit să identifice în câte zile ajung aceste paciente să fie diagnosticate cu o fază complicată a bolii şi care sunt diferenţele între cele 50 de state americane, folosind baze medicale din SUA. La competiţie au participat 140 de echipe din întreagă lume cu peste 4.000 de studenţi.