Jurnal românesc – 17.04.2024
Senatul a adoptat, recent, proiectul legislativ care reglementează emiterea actelor de identitate, inclusiv pentru românii cu domiciliul în străinătate.

Leyla Cheamil, 17.04.2025, 11:35
Senatul a adoptat, recent, proiectul legislativ care reglementează emiterea actelor de identitate, inclusiv pentru românii cu domiciliul în străinătate. Actul normativ prevede măsuri care să armonizeze legislaţia din România cu cea europeană în privinţa cărţilor electronice de identitate. Documentul arată, printre altele, că activităţile de stare civilă se realizează exclusiv în sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă şi încetează orice activitate de întocmire a acestora în registrele fizice sau altă aplicaţie sau sistem informatic, existente şi funcţionale din teritoriu.
În următoarele luni, la București, vor fi organizate o serie de evenimente culturale, anunță Radio Chișinău. Printre acestea se numără și un turneu al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, iar actorii de la Chișinău vor evolua în orașe precum București, Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Timișoara. Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a afirmat ca acesta este unul din planurile la care deja se lucrează și care beneficiaza de susținerea autorităților locale din aceste orașe. Diplomatul susține că, la fiecare două săptămâni, există un eveniment organizat cu participarea artiștilor de la Chișinău în România și acest lucru este unul îmbucurător.
„Ne ajută foarte mult să ne promovăm agenda noastră, nu doar culturală, dar și politică, pentru că noi avem interese în România, vrem să ne cunoască societatea cât mai mult, să fie tot mai aproape de noi, de aspirațiile noastre, de așteptările noastre, pentru că este important”, a spus Victor Chirilă. Ambasadorul a mai precizat că la unele proiecte contribuie și ambasada, iar, în multe cazuri, evenimentele se organizează deja prin contacte directe, așa cum spațiul cultural de pe ambele maluri ale Prutului se integrează foarte rapid. „Este nevoie de această intensitate a activităților culturale pentru a ne cunoaște mai bine, iar prin aceste activități culturale, de fapt, ne aducem și noi recunoștința pentru susținerea pe care ne-o oferă România și societatea din România pentru proiectele de infrastructură, pentru proiectele de integrare europeană, pentru dezvoltarea economică”, a menționat ambasadorul Victor Chirilă.
Tot Radio Chișinău informează ca 55% dintre cetățenii Republicii Moldova consideră că relațiile cu România sunt bune, iar peste 14% consideră că sunt foarte bune. Datele reies dintr-un sondaj de opinie cu tema „Rezultatele sondajului socio-politic de tip Omnibus”. Relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este apreciată ca bună sau foarte bună de 69,4% dintre respondenți, iar relația cu Ucraina este cotată ca bună sau foarte bună de 55,7% dintre respondenți. Putin peste 34% dintre respondenți au spus că relația cu SUA este bună sau foarte bună, în timp ce relația Republicii Moldova cu Rusia este considerată bună sau foarte bună de 28,7% dintre cetățeni. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum de aderare la Uniunea Europeană, mai mult de 52% dintre respondenți au afirmat că ar vota „pentru”, în timp ce 33,5% ar fi împotrivă.
Specialişti în istoria medievală din România şi Ungaria vor participa, în perioada 24-27 aprilie, la conferinţa internaţională ,,Orbis Mediaevalis”, privind istoria Evului Mediu, eveniment organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în parteneriat cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Arad şi Muzeul Judeţean Mureş. Tema conferinţei este „WALKING’ GOODS. ‘WALKING’ IDEAS. Economic and cultural routes in the Carpathian Basin and neighboring areas (7th – 14th centuries)”.
Participanţii la conferinţa ştiinţifică provin din instituţii de specialitate precum universităţi, institute de cercetare, muzee din Ungaria şi România. Reprezentanţii muzeului subliniază faptul că, prin organizarea celei de-a cincea ediţii a conferinţei internaţionale „Orbis Mediaevalis”, instituţia îşi reafirmă angajamentul său în promovarea cercetării ştiinţifice interdisciplinare şi a colaborării internaţionale în domeniul arheologiei şi istoriei medievale. Potrivit sursei citate, evenimentul reprezintă o platformă valoroasă de schimb de idei şi rezultate între specialişti din România şi Ungaria, contribuind la o mai bună înţelegere a dinamicii economice şi culturale din Bazinul Carpatic în perioada secolelor VII-XIV.