Jurnal românesc – 17.02.2022
Ambasada României de la Kiev este pe deplin funcţională, cu 15 membri ai personalului, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Şeful diplomaţiei române a menţionat că a fost retras o parte din personalul neesenţial şi că reducere suplimentară a acestuia nu este necesară în acest moment.
Sorin Iordan, 17.02.2022, 11:00
Ambasada României de la Kiev este pe deplin funcţională, cu 15 membri ai personalului, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Şeful diplomaţiei române a menţionat că a fost retras o parte din personalul neesenţial şi că reducere suplimentară a acestuia nu este necesară în acest moment.
Am finalizat procedura de returnare în România a membrilor de familie ai personalului diplomatic la Ambasada României de la Kiev şi de la Consulatul general de la Odesa. Celelalte două misiuni consulare care sunt la Solotvino şi, respectiv, la Cernăuţi nu au fost vizate de această măsură, pentru că nu este nevoie, sunt regiuni care prezintă un grad mai mare de securitate, a explicat Aurescu.
Ministrul a arătat că toate ambasadele statelor membre ale UE la Kiev au aceeaşi logică de funcţionare şi este important să fie dat un mesaj unitar. MAE a anunţat, la 12 februarie, că a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial din Ucraina. Totodată, ministerul informa că au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular. MAE român a ridicat, totodată, nivelul de alertă pentru Ucraina şi recomandă le puternic cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în ţara vecină şi manifestarea unei atenţii deosebite.
Ediţia a treia a programului Start-Up Nation ar putea începe în aprilie-mai, în funcţie de momentul în care va fi finalizată platforma de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu. Acesta a subliniat că, odată funcţională platforma, va fi mult mai uşor să fie pornite şi celelalte programe Start-Up de nişă, precum cele pentru diaspora, pentru femei şi pentru studenţi. Cadariu a precizat că forma finală a acestui program va conţine 2-3 lucruri noi şi va fi făcută publică în momentul în care va fi încheiat Ordinul de ministru. El a menţionat că suma pe care poate să o obţină un agent economic va rămâne aceeaşi, respectiv 200.000 lei şi că, în primele două ediţii, 15.000 firme au beneficiat de finanţarea nerambursabilă. Cadariu a subliniat faptul că, graţie acestor finanţări, peste 45.000 locuri de muncă au fost create, din care aproximativ 39.000 din rândul studenţilor şi tinerilor.
Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul Legii privind ratificarea Acordului dintre Bucureşti şi Chişinău, potrivit căruia România acordă un ajuior nerambursabil de 100 de milioane de euro. Acordul prevede implementarea mai multor proiecte în diverse domenii, între care dezvoltarea Parteneriatului strategic cu România, promovarea procesului de reforme în spirit european și susținerea integrării europeane a Republicii Moldova. Documentul produce efecte timp de șapte ani de la intrarea în vigoare, perioadă care va putea fi prelungită, în caz de necesitate, pentru încă cel mult trei ani. Potrivit Acordului, Republica Moldova va trebui să asigure o contribuția financiară proprie nu mai mică 5% din cheltuielile eligibile pentru fiecare proiect în parte. Acordul privind ajutorul nerambursabil de 100 milioane euro oferit de România Republicii Moldova a fost semnat, la 11 februarie, în cadrul unei şedinţe comune a guvernelor celor două state. Tot atunci au fost parafate alte 12 acorduri bilaterale şi memorandumuri, între care cel privind reducerea tarifelor de roaming, recunoaşterea reciprocă a diplomelor, construcţia de poduri peste Prut şi de cooperare în domeniile digital, energetic, al afacerilor şi al justiţiei.
România a fost invitată să participe la deschiderea celei de-a 8-a ediţii a Festivalului de Muzică și Film Seeyousound, care va avea loc pe 18 februarie, la Cinema Massimo din Torino. Ţara noastră va fi reprezentată de scurtmetrajul documentar Stuf, realizat deTitus Mesaroș în 1963. Regizorul a fost unul dintre marii exponenți ai studioului Alexandru Sahia din București – unicul studio cinematografic din România care producea filme documentare, fie ele de propagandă sau de luptă subtilă a intelectualității cinematografice românești cu regimul comunist. În cadrul festivalului italian, scurt-metrajul, ce nu conține dialoguri, va avea coloana sonoră interpretată live de pianista italiană Ginevra Nervi. Seeyousound se desfășoară la Torino începând din 2015 și a fost primul festival de cinema muzical creat în Italia. Ediţia de anul acesta propune o selecție de filme fictive și documentare, scurtmetraje și clipuri video grupate în secțiunile competitive LongPlay Doc, LongPlay Feature, 7Inch și Soundies. Manifestarea se desfăşoară în perioada 18 – 24 februarie.