Jurnal românesc – 17.02.2014
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezidat, joi, reuniunea Consiliului Consultativ Inter-instituţional privind comunităţile româneşti din străinătate. El a amintit că între proiectele pe care Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni îşi propune să le realizeze în anul 2014 se numără campania de conştientizare şi responsabilizare a cetăţenilor romani din străinătate în baza drepturilor şi obligaţiilor care le revin, în calitate de cetăţeni europeni. Alte obiective sunt forumul “Presa Românească din Străinătate, element de consolidare şi promovare identitară“, destinat coagulării presei de limbă română din străinătate, finalizarea Registrului Asociaţiilor , festivalul “Diaspora Estival”, care reprezintă atât un cadru de dezbatere pentru problemele cu care se confruntă comunităţile, cât şi unul de promovare a valorilor şi culturii naţionale.
România Internațional, 07.02.2014, 13:32
Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat ca Radio Trinitas, postul de radio al Patriarhiei Române, să se transforme în reţea naţională, în urma reunirii celor 51 de licenţe audiovizuale, prin care se acoperă peste 85% din teritoriul naţional. Potrivit directorului postului, Ciprian Olinici, din 2007, de când Radio Trinitas a devenit radioul Patriarhiei Române, a fost construită o grilă de programe care are în componenţă atât informaţii, cât şi emisiuni de interes naţional. Pe lângă specialitatea confesională, a aproape 30% din programe, este abordată o gamă largă socială, culturală şi informaţională. Radio Trinitas a fost înfiinţat în 1996, la Iaşi, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Postul transmite, în direct, Liturghia şi Vecernia, emisiuni religioase, culturale, ştiinţifice, muzicale, sociale şi informative.
România se plasează într-un eşalon secund al ţărilor din regiune în ceea ce priveşte revenirea sectorului bancar, cu o profitabilitate scăzută, un nivel ridicat al creditelor neperformante şi riscuri legate de împrumuturile în valută, potrivit unui raport Fitch. Băncile din Polonia, Cehia şi Slovacia au performanţe mai bune decât celelate ţări UE din Europa Centrală şi de Est, cu un nivel al creditelor neperformante în jurul pragului de 6%, iar în România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia şi Croaţia acesta a crescut spre 25%, în 2013. Pe lângă creditele neperformante, diferenţele dintre cele trei ţări care merg bine şi restul statelor din regiune ţin şi de situaţia creditelor în valută. Astfel, în Polonia, Cehia şi Slovacia ponderea creditelor în monedă străină în soldul total este de maximum 27%, iar în cele cinci ţări din eşalonul secund procentul depăşeşte 60%.
Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic. Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat că Institutul Cantacuzino a produs în acest sezon 400.000 de doze de vaccin antigripal, din care au fost prelevate probe pentru analize de conformitate. ANM a trimis probe, pentru reverificare, şi Agenţiei franceze a Medicamentului, care a comunicat că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că acesta are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.