Jurnal românesc – 17.01.2025
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român din New York, împreună cu Ambasada României în SUA și Consulatul General al României în Vancouver, organizează, între 16 - 19 ianuarie, un miniturneu al spectacolului “The Retreat”.
Daniela Budu, 17.01.2025, 11:30
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român din New York, împreună cu Ambasada României în SUA și Consulatul General al României în Vancouver, organizează, între 16 – 19 ianuarie, un miniturneu al spectacolului “The Retreat”. Este o adaptare originală a cărții Viziunea vizuinii de Marin Sorescu, avându-i ca protagoniști pe actrița Simona Măicănescu și pe muzicianul Mircea Florian. Prezentat zilele acestea în New York, Washington și Vancouver, “The Retreat” este un spectacol creat special pentru publicul nord-american. Mizând pe o filosofie detașat – ironică, montarea explorează atât absurdul existenței contemporane, plină de violență și prostie, cât și puterea libertății și a spiritului uman de a depăși limitele inerente condiției umane.
ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova şi Ambasada României în Belgia, va organiza un eveniment diplomatic şi academic literar dedicat poetului Mihai Eminescu, pe 18 ianuarie. Acesta va include prelegerea intitulată ‘Proverbialul Eminescu’, o scurtă intervenţie despre ‘Opera eminesciană şi literatura universală’, precum şi un recital. Pe 19 ianuarie, ICR Bruxelles va organiza, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, un alt eveniment, cu participarea mai multor artişti români. Evenimentul va cuprinde o expoziţie de pictură, o dezbatere literară, o expoziţie cu obiecte de artizanat românesc şi artă culinară şi, nu în ultimul rând, un concert de gală ce va include atât lucrări muzicale româneşti, cât şi un recital de poezie eminesciană.
Muzicienii români Alexandru Tomescu şi Sînziana Mircea au susţinut, miercuri, recitalul de muzică clasică ‘Bijuterii muzicale’ la Opera de Stat Süreyya din Istanbul, eveniment desfăşurat în marja celebrării Zilei Culturii Naţionale a României, informează ICR Istanbul într-un comunicat. Institutul ‘Dimitrie Cantemir’ din Istanbul se află la cea de a treia colaborare, de succes, cu opera din partea asiatică a metropolei turceşti, în decursul ultimului an. Aceasta a debutat cu recitalul de pian şi clarinet susţinut de Oxana Corjos şi Petru Pane cu ocazia Zilei Culturii Naţionale a României – 2024 şi a continuat, în toamna anului trecut, cu recitalul ‘Trei secole de muzică românească’, cu muzicienii români Diana Jipa şi Ştefan Doniga.
Muzeul etnografic ASTRA din Sibiu organizează la Castelul Vianden, unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Luxemburg, vernisajul expoziţiei „Pe firul tradiţiilor comune”, care reuneşte 65 de bunuri excepţionale din patrimoniul naţional al României, clasate în categoriile Tezaur şi Fond. Prezentat pe 17 ianuarie, evenimentul este dedicat celebrării a 115 ani de relaţii diplomatice între România şi Marele Ducat al Luxemburgului. Expoziţia „Pe firul tradiţiilor comune” poate fi vizitată la Castelul Vianden în perioada 18 ianuarie – 6 aprilie 2025.
România va fi invitat special la Târgul Internaţional de Carte de la Cairo 2026, a anunţat ministerul Culturii de la București. 2026 va fi și anul în care se vor celebra 120 de ani de relaţii diplomatice româno-egiptene. La ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Carte de la Cairo, România participă cu stand expoziţional organizat în colaborare cu Ministerul Culturii, Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti, Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Cairo. Târgul de la Cairo, ajuns la a 56-a ediţie, este cel mai mare eveniment de profil din Orientul Mijlociu şi Africa, iar această participare reconfirmă poziţia României în elita culturală internaţională – mai precizează ministerul de la București.
Un meşter popular din regiunea Cernăuţi va fi distins cu titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii din România, în cadrul unei festivităţi care va avea loc la finalul acestei luni. Dumitru Iliuţ, din localitatea Crasna, este specializat în prelucrarea lemnului, în dulgherit, realizarea de căruţe sau juguri, lăzi, roabe, porţi, mobilier gospodăresc, dar şi a uneltelor şi ustensilelor din gospodărie, a obiectelor de utilizare rituală sau cotidiană. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale Arboroasa din comuna Vicovu de Jos din judeţul Suceava.