Jurnal românesc – 16.12.2024
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin prezintă premiera celei mai recente producții a lui Sergiu Matis la Berlin: „Earth Works”.
Mihai Pelin, 16.12.2024, 11:00
Coregrafia face parte dintr-o reflecție artistică continuă a coregrafului asupra crizei climatice și a biodiversității și explorează relația dintre text și dans într-un mod inovativ. Spectacolul va avea premiera în data de 19 decembrie, fiind urmată de alte două reprezentații, care vor avea loc pe 20 și 21 decembrie.
„Earth Works” se bazează pe o colecție de texte scrise special cu această ocazie de autori din întreaga lume, care împărtășesc reflecții asupra experiențelor lor personale legate de un mediu aflat sub constantă amenințare. Aceste texte formează partitura coregrafiei, fiind recitate de cinci performeri, interpretate prin dans și traduse în mișcare. Rezultatul este un spectacol complex, în care cuvintele autorilor și corpurile dansatorilor se împletesc într-un mod unic, afirmă organizatorii.
Sergiu Matis este un coregraf român, născut la Cluj-Napoca în 1981. El locuiește și lucrează la Berlin din 2008. Piesele sale abordează probleme sociale și politice. Este cunoscut în special pentru spectacolele sale inovatoare care combină dansul cu alte forme de artă pentru a reflecta provocările și oportunitățile lumii moderne. Lucrările sale au fost prezentate la nivel național și internaţional.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Grupul artistic internaţional ‘Volarism’, organizează expoziţia de pictură ‘Zboruri de mătase’ a artistului Teodor Buzu, care este deschisă publicului, în Galeria Institutului, până pe data de 20 decembrie.
Artistul expune 20 de lucrări, executate în tehnica acuarelei pe suport de hârtie manuală sau mătase, creaţii originale, cele mai multe dintre acestea special lucrate pentru expoziţia personală din oraşul lagunar. Mesajul vizual transmis prin această expoziţie sintetizează discursul artistului în cheia avangardismului european. Născut în Basarabia, cu cetăţenie română, este absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Harkov (Ucraina).
În prezent, este profesor la Şcoala de Arte din Tabor (Republica Cehă). El participă constant la expoziţiile din România şi marea majoritate a ţărilor europene. Are un palmares remarcabil: multe premii internaţionale, 106 expoziţii personale și 118 participări la expoziţii de grup, curator pentru simpozioane internaţionale, lucrări în instituţii şi colecţii de artă pe toate continentele. Teodor Buzu e considerat de către critica de specialitate, în cadrul artelor vizuale contemporane, unul dintre talentaţii şi inspiraţii artişti promotori ai picturii române în străinătate.
Expoziția de fotografie în aer liber “Revoluţia română la 35 de ani” poate fi văzută la Varșovia. Aceeasta prezintă manifestațiile de stradă din aceste două principale orașe protagoniste ale evenimentelor din 1989 – București și Timișoara.
Fotografiile din arhiva Agenției de Presă Agerpres punctează momentele importante din perioada 17-27 decembrie, dar și reacția manifestanților la evoluția evenimentelor, inclusiv euforia de după căderea comunismului. Planșele expoziției includ, printre altele, instantanee surprinse de Mihai Alexe, Constantin Duma, Sorin Lupșa, Angelo Brezoianu, Ilie Marian, Codruța Drăgotescu. Proiectul este înscris în programul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 și marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția din decembrie, care a înlocuit totalitarismul cu libertatea și a pus capăt deceniilor de dictatură comunistă.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 18 decembrie 2024 – 28 februarie 2025, în spațiul exterior Ambasadei României și Institutului Cultural Român de la Varșovia.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău susține ediția a X-a a concertului „Pop Simfonic” – proiect în care ascultătorii de muzică pop și rock se vor putea bucura de variantele simfonice ale unor melodii celebre în interpretarea muzicienilor de la Moldovan National Youth Orchestra, conduși de dirijorul Andriano Marian, a corului „Voices Moldova” și a celor mai carismatici soliști vocali ai momentului.
De la muzică jazz la hip-pop, repertoriul de concert va conține o selecție cu cele mai bune interpretări din toate edițiile, semnate de: Bon Jovi, Coldplay, Eminem, Elton John, Justin Timberlake, Robbie Williams, Ray Charles, Red Hot Chili Peppers, Sting, Tina Turner sau Queen, dar și câteva hituri autohtone în variantă simfonică.
Evenimentul va avea loc pe 21 decembrie, la Chișinău Arena. Pentru al șaselea an consecutiv concertele „Pop Simfonic” sunt susținute în colaborare cu corul „Voices Moldova” – cel mai ambițios proiect de incluziune prin muzică ce unește copii din diferite regiuni, grupuri etnice și medii sociale. Prima ediție a „Pop Simfonic” a avut loc în 2013, iar până în prezent proiectul a fost o platformă de expresie artistică pentru circa 60 de soliști și a cumulat circa 20.000 de spectatori live.