Jurnal românesc – 16.10.2015
Corina Cristea, 16.10.2015, 12:01
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Bruxelles, la o întâlnire cu europarlamentarii români, că aderarea României la Schengen rămâne o prioritate. Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, în urma discuţiilor a reieşit, pe de altă parte, necesitatea instituirii unei modalităţi de informare şi consultare reciprocă între şeful statului şi europarlamentari pe temele europene şi abordările României asupra acestora. Preşedintele Iohannis a prezentat şi poziţia părţii române cu privire la fenomenul migraţiei, la procesul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare, la relaţia UE – Marea Britanie, precum şi la perspectivele Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Referitor la migraţie, şeful statului a reiterat că România susţine o abordare bazată pe solidaritate şi responsabilitate, pe dezvoltarea dialogului şi cooperării cu statele de origine şi de tranzit, precum şi pe identificarea de soluţii pe termen lung la această criză.
Relaţia dintre UE şi SUA, precum şi consolidarea parteneriatului strategic dintre Uniune şi NATO sunt foarte importante – a declarat ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Bucureşti cu secretarul general adjunct al Alianţei Nord Atlantice, Alexander Vershbow. Oficialul român a precizat că România va aborda anul viitor, în cadrul summitului de la Varşovia, tema consolidării parteneriatului dintre NATO şi UE, deoarece aceste două structuri sunt esenţiale pentru menţinerea securităţii europene. La rândul său, secretarul general adjunct al NATO a apreciat importanţa solidarităţii transatlantice în actualul context european. De asemenea, Alexander Vershbow a atras atenţia asupra propagandei ruse, despre care afirmă că induce constant teme false în ceea ce priveşte sistemul de apărare antirachetă.
Propunerea legislativă ca 27 martie să fie declarată Ziua Naţională a Unirii Basarabiei cu România a trecut de Senat, urmând să fie dezbătută şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Iniţiatorul actului normativ este deputatul independent Eugen Tomac. În expunerea de motive se arată că 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative date din istoria poporului român, pentru că atunci, după 106 de ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a fost prima provincie românească care s-a unit cu România.
Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost reţinut, joi seară, pentru 72 de ore, la Chişinău, de procurorii anticorupţie, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. El este acuzat de trafic de influenţă şi corupţie, în dosarul „jaful secolului” în care a fost devalizată Banca de Economii. Vlad Filat respinge acuzaţiile şi spune că este vorba despre un dosar politic. Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă 15 ani de închisoare.
Românii care muncesc în străinătate tind tot mai mult spre nordul continentului, în ţări precum Germania, Marea Britanie, Suedia sau Norvegia, lăsând în urmă preferinţele pentru Spania, Italia sau Grecia, potrivit lui Radu Pojoga, directorul regional MoneyGram pentru Europa de Sud-Est. Pe de altă parte, potrivit datelor Băncii Mondiale, cei mai mulţi bani au fost transferaţi anul trecut către România din Italia, Spania şi Germania.