Jurnal românesc- 16.09.2024
Ministerul de Externe de la București îi avertizează pe românii care călătoresc în Germania să se pregătească pentru timpi mai mari de aşteptare.
Bogdan Matei, 16.09.2024, 11:00
Ministerul de Externe de la București îi avertizează pe românii care călătoresc în Germania să se pregătească pentru timpi mai mari de aşteptare. Guvernul de la Berlin a decis să extindă, de luni, pentru o perioadă de şase luni, controalele temporare la toate frontierele terestre, ca să reducă migraţia ilegală. Pe lângă cele deja existente la frontierele cu Austria, Elveţia, Cehia şi Polonia, vor fi controale şi la granițele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca. Românii care se confruntă cu situaţii speciale pot suna la telefoanele de permanenţă ale ambasadei la Berlin, precum şi la consulatele României din Germania. Corespondentul Radio România în Germania notează că fiecare persoană care trece granița poate fi oprită şi controlată de poliţia federală, în orice regiune de frontieră şi la orice oră. Nu numai identitatea, ci şi vehiculul pot fi supuse examinării în timpul controalelor la frontieră. Bagajele, bunurile şi obiectele de valoare pot face, de asemenea, obiectul verificărilor operate de poliţiști.
Comitetul Interministerial pentru Schimbări Climatice din cadrul Guvernului de la București a început seria consultărilor cu experţii români din diaspora pe tema tranziţiei către economia verde. Potrivit unui comunicat oficial, prima consultare s-a desfăşurat în format online, cu sprijinul Ambasadei României la Paris, și i-a avut invitaţi pe specialiştii români care îşi desfăşoară activitatea în companii, în administraţia publică sau în mediul academic din Franţa. Ei au discutat cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi ai Metrorex despre adaptarea legislaţiei şi posibilităţile de finanţare în sectorul mobilităţii verzi rutiere şi feroviare, cercetare şi soluţii tehnice inovative care să ducă la reducerea amprentei de carbon, managementul tranziţiei către un transport mai puţin poluant. Consultările pe această temă cu specialiştii din comunităţile româneşti din diaspora vor continua.
Păstrarea identităţii româneşti în comunităţile istorice rămâne o prioritate pentru autorităţile române – i-a declarat consulul României la Cernăuţi, Irina Stănculescu, trimisului special al Radio România în Ucraina invadată de trupele ruse. Ea a amintit de organizarea Programului de Tabere ARC, în cadrul cărora s-au recreat în centre de agrement din România circa 3.200 de copii din Ucraina. Din regiunea Cernăuţi au fost peste 2.000 de copii. Diplomata a menţionat că, în fiecare an, statul român a acordat elevilor şi cadrelor didactice circa 6.200 de burse, precum și o serie de proiecte implementate cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de rezultatele acestora beneficiind inclusiv familiile defavorizate din comunităţile cu populaţie preponderent românească din regiunea Cernăuţi, care au primit, după declanşarea conflictului, pachete cu bunuri alimentare şi de primă necesitate. Prin modernizarea unităţilor de învăţământ şi cabinetelor de limbă română, peste 50 de şcoli din regiunea Cernăuţi au fost dotate cu material, mobilier didactic şi aparatură IT, tablete pentru elevi şi profesori, videoproiectoare, laptopuri.
Universitatea din Bucureşti şi Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ anunță vernisarea, pe 19 septembrie 2024, a expoziţiei ‘Icoană în ţesătura memoriei: macedoromânii. Arc peste timp’. Expoziţia, care va fi deschisă până pe 10 ianuarie 2025, marchează, în anul aniversar al Universităţii (160 de ani de la fondare), și o serie de evenimente relevante pentru istoria macedoromânilor. Sunt 145 de ani de la fondarea Societăţii de Cultură Macedo-Română, 160 de ani de la constituirea primei şcoli pentru aromâni, la Târnova, lângă Bitolia (azi, în Macedonia de Nord), şi 190 de ani de la naşterea lui V.A. Urechia, primul preşedinte al Societății şi mare sprijinitor al românilor macedoneni, în lupta lor pentru emancipare naţională. Scopul expoziţiei este acela de a face cunoscut publicului larg istoria, cultura şi civilizaţia macedoromânilor, precum şi contribuţia acestora la dezvoltarea statului naţional român. Expoziţia surprinde, din perspectivă colaborativă şi interdisciplinară, o serie de aspecte importante legate de destinul macedoromânilor, parte componentă a poporului român, aflaţi în dreapta sau în stânga Dunării.
Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ organizează, până pe 15 octombrie, o nouă sesiune de înscrieri la audiţii pentru poziţiile de artişti lirici şi dirijor secund. Audiţiile se adresează candidaţilor din România şi Republica Moldova, care cunosc limba română şi au absolvit sau urmează cursurile unei facultăţi de muzică. În 2023, la 60 de ani de la fondare, Madrigal a făcut al şaselea turneu în Statele Unite, unde a cântat în cele mai mari catedrale, precum şi în Congresul american. Anul acesta, corul a întreprins primul său turneu în America de Sud, cu concerte şi filmări la Lima, Cusco şi Machu Picchu.