Jurnal românesc – 16.06.2015
Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a avut luni, la Ohrid, o întâlnire cu omologul său macedonean, Nikola Poposki, în marja reuniunii ministeriale a Iniţiativei Central Europene. Cu această ocazie, cei doi oficiali au făcut o analiză a stadiului relaţiei bilaterale pe palier politico-diplomatic, cultural şi economic, dar şi a perspectivelor de integrare europeană şi euro-atlantică a Macedoniei. Nikola Poposki a mulţumit României pentru susţinerea constantă a parcursului european şi euro-atlantic al Republicii Macedonia. Pe de altă parte, ministrul Aurescu a pledat pentru stimularea schimburilor economice şi investiţiilor prin crearea unei Comisii Mixte Economice şi organizarea unui Forum al oamenilor de afaceri. Un alt subiect abordat a fost situaţia aromânilor şi meglenoromânilor din Macedonia, Bogdan Aurescu subliniind importanţa unor demersuri comune pentru protejarea dialectului meglenoromân, astfel încât să se evite dispariţia sa. A fost discutată şi problema proprietăţilor comunităţii aromâne din Macedonia.
România Internațional, 16.06.2015, 12:54
De la 1 iulie beneficiarii fondurilor europene prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pot depune noi proiecte – a anunţat, luni, ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Noul program însumează 9,4 de miliarde de euro, din care 8,1 miliarde – contribuţie europeană şi 1,3 de miliarde – contribuţie de la bugetul de stat. Ministrul a mai precizat că printre cele şase linii de finanţare care se vor deschide de la 1 iulie se află cele pentru investiţiile din explotaţiile pomicole şi pentru procesarea şi marketingul produselor agricole.
Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a anunţat că autorităţile române şi oficialii Comisiei Europene au finalizat negocierile privind Programul Operaţional Infrastructură Mare, document trimis la Bruxelles. Astfel, din iulie, România va avea la dispoziţie 9,4 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, mediu si energie. Marius Nica a precizat că în cadrul acestui program sunt alocate aproximativ 3 miliarde euro pentru proiectele din sectorul de apă şi apă uzată.
Proiectul în care Bulgaria şi România ar putea să-şi intensifice imediat cooperarea este cel care vizează îmbunătăţirea navigaţiei pe Dunăre, a declarat, luni, la Ruse, comisarul european pentru politică regională Corina Creţu. Ea a amintit că pentru perioada 2014-2020, pentru proiecte de cooperare transfrontalieră, sunt prevăzuţi de către Comisia Europeană 250 milioane euro.
România rămâne atractivă pentru investitori, deoarece se numără printre ţările cu cele mai scăzute costuri privind concedierea din motive obiective în cazul angajaţilor cu vechime medie, potrivit unui studiu internaţional privind concedierea realizat de o reţea de societăţi de avocaţi. Studiul corelează procedurile de concediere din 31 de ţări şi arată că ţările din Europa Occidentală se confruntă în general cu costuri mai mari comparativ cu cele din Europa Centrală. Documentul ia în calcul costul mediu pe care un angajator trebuie să îl suporte într-o ţară pentru a înceta raporturile de muncă cu un angajat şi pentru a ajunge la o înţelegere privind încetarea contractului de muncă fără a ajunge în instanţă.
Programul Fiecare Copil în Grădiniţă, care ajută copiii săraci să meargă la grădiniţă, va fi extins la nivel naţional, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Rovana Plumb. Conform unui comunicat al Ministerului pe care îl conduce, în cele 11 judeţe în care este implementat acest program sunt sprijiniţi 2.400 copii. Părinţii sunt stimulaţi să-şi ducă zilnic copiii la grădiniţă, fiindu-le oferite tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună.