Jurnal românesc – 16.06.2014
Anual, din România pleacă în străinătate aproximativ 3.000 de medici, iar în sistemul de sănătate intră tot anual acelaşi număr de medici. Cu toate acestea, ultimele date statistice privind numărul de medici care profesează în România arată că ţara noastră are, din punct de vedere istoric, un număr record de medici. Totuşi, un raport al Comisiei Europene arată că România are printre cei mai puţini medici din Europa, cu doar 2,4 medici la o mie de locuitori, faţă de 3,4 medici la mia de locuitori cât este media în Uniunea Europeană. În plus, sistemul de sănătate privat nu este atât de bine dezvoltat încât să atragă prea mulţi medici, iar cei care tocmai termină rezidenţiatul prind un post destul de greu.
Corina Cristea, 16.06.2014, 12:45
Românii care lucrează în străinătate au trimis anul trecut acasă 4,23 miliarde euro, mai puţin decât în 2012, când au expediat 4,55 miliarde euro, însă mai mult decât au cumulat investiţiile străine directe în ţara noastră. Anul trecut, investiţiile străine directe în România au crescut cu 26,8%, comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a înregistrat prima apreciere de la începutul crizei financiare.
Aproape 70% dintre străinii care s-au cazat în primul trimestru în hotelurile şi pensiunile din România au venit pentru afaceri, congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, şi doar 30% au ajuns pentru vacanţe, cumpărături, evenimente, vizite la prieteni sau tratament medical, potrivit INS. Numărul de „turişti” nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 309 mii în primul trimestru, iar totalul cheltuielilor acestora au depăşit 876 de milioane de lei. Datele Eurostat arată că deşi numărul de nopţi petrecute de turiştii străini în structurile de cazare din România a crescut anul trecut cu 5,1% turismul românesc este în continuare cu mult în urma statelor vecine.
Guvernul român îşi propune să obţină minimum 435 de milioane de euro pentru 51% din acţiunile Electrica pe care le va lista la bursă. Până pe 25 iunie se pot face subscrieri pentru oferta publică privind pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat la această companie. 85% din acţiuni sunt oferite investitorilor instituţionali, aceştia fiind şi singurii care pot subscrie la un preţ cuprins între 11 şi 13,50 lei pe acţiune. Persoanele fizice în calitate de mici investitori pot subscrie la preţul de 13,5 lei pe acţiune, iar tranzacţia se va realiza prin internmediul brokerilor eligibili aflaţi în lista publicată pe site-ul Bursei de valori Bucureşti.
Absorbţia fondurilor europene este în primele cinci luni ale acestui an sub aşteptările iniţiale ale autorităţilor de la Bucureşti, în special pe domeniile mediu şi transport, a declarat ministrul de resort, Eugen Teodorovici, potrivit căruia, însă, la finalul anului, obiectivul de 3,5 miliarde euro va fi atins. El a anunţat că urmează să aibă discuţii cu toate companiile din construcţii şi cu cei care le supervizează lucrările, pentru a lămuri situaţia. Pe de altă parte, Eugen Teodorovici a dat asigurăti că banii aferenţi exerciţiului bugetar 2007 – 2014 vor fi cheltuiţi în proporţie de 80% la finalul anului viitorl când se va încheia şi actualul cadru financiar comunitar. Restul de 20% necheltuiţi este justificat de oprirea finanţării către România în perioada 2009 – 2012, a mai precizat ministrul.