Jurnal românesc – 16.01.2018
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la 31 decembrie 2017 este de 18.897.271, cu 3.762 mai puţini faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă pe această temă, în 11 decembrie 2017. Potrivit unui comunicat al Autoritatii, diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia şi a importului de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte. Autoritatea Electorala Permanenta precizează că, în intervalul menţionat, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri: astfel, 15.863 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, 88 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile legii referitoare la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie. Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 12.101, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
Leyla Cheamil, 16.01.2018, 12:32
În deschiderea seriei de evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale, în Anul Centenarului, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni marchează celebrarea a 168 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, prin lansarea proiectului Masterclass de literatură şi poezie în şcolile româneşti din afara graniţelor ţării, care va fi derulat pe parcursul întregului an 2018. Vor avea loc o serie de ateliere de scriere creativă, susţinute de scriitori români, încurajând astfel tinerii din afara graniţelor să descopere reperele literaturii naţionale, într-o manieră modernă şi interactivă.Prezenţa profesorilor şi elevilor de la cursurile de Limbă, Cultură, Civilizaţie Românească şi de la şcolile de weekend, vor aduce plus-valoare şi autenticitate Masterclassului de literatură şi poezie.Într-un moment simbol pentru cultura naţională, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni invită românii din afara graniţelor, într-un format partenerial extins, alături de organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, să marcheze împreună opera poetului naţional, cu propuneri creative, cu preocupări faţă de păstrarea şi promovarea identităţii româneşti.
Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii, secretarul de stat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale de la Bucureşti, Alexandru Oprean, şi secretarul de stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet, au făcut o vizită oficială la Chișinău. Cei doi au avut o întrevedere cu Igor Şarov, secretarul general de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, şi cu Andrei Chistol, secretarul de stat în domeniul culturii. Părţile au căzut de acord asupra primordialităţii susţinerii la nivel guvernamental a evenimentelor culturale de anvergură naţională, exemple elocvente în acest sens fiind Târgul de Carte „Bookfest” şi Reuniunea Teatrelor Naţionale. Totodată, oficialii au reiterat importanţa continuării proiectelor comune precum şcolile şi taberele de vară, stagii şi cursuri de profesionalizare oferite de către România pentru elevii, studenţii, specialiştii în domeniului educaţiei şi salvgardării patrimoniului cultural din Republica Moldova.