Jurnal românesc – 16.01.2017
Daniela Budu, 16.01.2017, 12:12
Proiectul de buget pentru acest an urmează să ajungă în Parlament pentru dezbatere cel târziu pe 25 ianuarie. Suplimentări de fonduri sunt prevăzute la sănătate, educaţie, apărare şi transporturi. Mai puţini bani vor primi ministerele comunicaţiilor şi energiei, Secretariatul General al Guvernului, Senatul şi Camera Deputaţilor. Premierul Sorin Grindeanu a precizat că strategia bugetară este construită pe baza datelor furnizate de Comisia Naţională de Prognoză şi va respecta deficitul de 3% din Produsul Intern Brut. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări că guvernul nu intenţionează să mărească nicio taxă şi că există fondurile necesare pentru aplicarea măsurilor anunţate în campania electorală.
Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Lucian Croitoru, consideră că deficitul bugetar poate fi ţinut la nivelul de 3%, dar, în opinia sa, este dificil să se obţină, concomitent, şi o creştere economică de 5,5%. Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat, la preluarea mandatului, că programul de guvernare este fundamentat pe o creştere economică, în medie, de 5,5% pe an în următorii patru ani. Totodată, Lucian Croitoru a spus că presupusa apreciere a dolarului în raport cu leul, în perioada următoare, va stimula exporturile, ceea ce va influenţa pozitiv creşterea economică a României. Totuşi, o depreciere a monedei naţionale ar putea crea probleme în legătură cu lichiditatea din piaţă şi ar adăuga şi presiuni inflaţioniste – a concluzionat oficialul BNR.
Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, anunţă un proiect de lege privind repatrierea trupurilor neînsufleţite ale românilor decedaţi pe teritoriul altor state. În acest moment, legislaţia referitoare la posibilitatea susţinerii familiilor românilor care nu au posibilitatea financiară de a-şi aduce acasă rudele decedate în străinătate este extrem de neclară – susţine Florin Roman. Potrivit lui, există anumite prevederi care stipulează că plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă poate fi suportată de Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice. Florin Roman a mai adăugat că în primele zile ale viitoarei sesiuni parlamentare, care va debuta în februarie, va definitiva această propunere legislativă. Potrivit unor informaţii neoficiale, anual mor în ţările lumii peste 2.500 de români. Marea majoritate a familiilor rămase acasă nu îşi permit să cheltuiască mii de euro pentru aducerea în ţară a trupurilor acestora.
Formularul 088, care le-a dat atâtea bătăi de cap oamenilor de afaceri, va fi eliminat de la 1 februarie. Documentul pe care firmele trebuiau să-l completeze a fost aspru criticat de mediul privat fiindcă includea un set foarte stufos de întrebări. Patronii trebuiau să dea detalii despre studiile urmate şi chiar despre planurile de afaceri în ideea că, astfel, inspectorii fiscali puteau determina daca o firmă este sau nu de încredere si merită să primească undă verde pentru rambursarea de TVA. Formularul 088, inventat în urmă cu aproape doi ani de fostul şef al fiscului, Gelu Diaconu, a dus însă birocraţia la un nou nivel, motiv pentru care mii de firme s-au trezit că le-a fost anulat codul de TVA, deşi activităţile lor nu erau cu adevărat suspecte. Fiscul şi-a recunoscut greşeala şi a încercat de două ori la rând să simplifice documentul, însă degeaba. După 1 februarie, formularul 088 nu va fi înlocuit cu nimic, ceea ce creşte însă riscul de evaziune pe TVA, în condiţiile în care taxa pe valoare adăugată generează undeva la 60% din evaziunea fiscală din România.