Jurnal românesc – 15.11.2019
Candidatura Adinei Vălean la postul de comisar european pentru transporturi a fost avizată pozitiv de Comisia de Transport şi Turism a Parlamentului European. Vălean a primit 36 de voturi şi fost susţinută de marile grupuri politice europene, între care cel al Popularilor şi cel al Social-Democraţilor. Europarlamentarul român a declarat în cadrul audierii că dreptul la liberă circulaţie este foarte apreciat de cetăţenii Uniunii şi că Pactul ecologic european, aşa zisul “Green Deal”, nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său. Adina Vălean a mai spus că va acţiona pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere, va acţiona pentru realizarea Cerului Unic European pentru a reduce emisiile de noxe şi aglomerarea spaţiului aerian şi va apăra bugetul Mecanismului pentru interconectarea Europei aferent perioadei 2021-2027. În afara candidatului român, propunerea Franţei pentru portofoliul Piaţa Internă, Thierry Breton, a fost avizat pozitiv de Comisia de industrie, cercetare şi energie, însă nominalizarea Ungariei, Oliver Varhelyi, nu a convins şi a primit din partea membrilor Comisiei de afaceri externe o serie de întrebări suplimentare la care trebuie să răspundă în scris. În urma recomandărilor Comisiilor de specialitate, preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice din Legislativ vor decide, pe 21 noiembrie, dacă declară închis procesul audierilor. În acest caz, componenţa noii Comisii Europene va fi supusă votului plenului Parlamentului European pe 27 noiembrie, la Strasbourg.
Sorin Iordan, 15.11.2019, 12:05
Expoziţia „Din armata austro–ungară în România Mare: Legiunea Română din Italia (1916–1919)” va fi deschisă pe 16 noiembrie la Palatul Copiilor din Montereale Valcellina în Italia. Manifestarea este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara cu sprijinul autorităţilor locale. Vor fi expuse 20 de panouri cu reproduceri de documente cu caracter memorialistic, corespondenţe şi fotografii de pe frontul italian al Primului Război Mondial şi din activitatea de organizare a Legiunii Române din Italia, păstrate în colecţiile muzeelor româneşti organizatoare. Expoziţia din Montereale Valcellina va putea fi vizitată până pe 8 decembrie.
Cabinetul condus de Ion Chicu a fost învestit în funcţie de Parlamentul de la Chişinău. Noul executiv al Republicii Moldova a primit votul de încredere a 62 de deputaţi socialişti şi democraţi, transmite Radio Chişinău, care precizează că 6 din cei 11 membri ai guvernului, între care şi premierul, sunt consilieri ai președintelui Republicii, Igor Dodon. Noul prim-ministru a anunţat că priorităţile mandatului său vor fi reformarea justiţiei, combaterea criminalităţii şi promovarea unei politici externe echilibrate şi a criticat activitatea fostului guvern condus de Maia Sandu. În România, prim-ministrul Ludovic Orban declara înainte de demiterea cabinetului Maia Sandu că în funcţie de rezultatul moţiunii de cenzură va lua o decizie privind atitudinea faţă de noile autorităţi de la Chişinău şi că orice demers împotriva guvernului Sandu ridică serioase semne de întrebare cu privire la traiectoria europeană a Republicii Moldova. Ion Chicu este al 14-lea prim-ministru al Republicii Moldova de la declararea independenței țării, în 1991.
Poeta și scriitoarea Aura Christi participă la a 8-a ediție a Festivalului Internațional BooKcity, care se desfăşoară până pe 17 noiembrie la Milano, în Italia. Românca va fi prezentă la evenimentul „Întâlnire cu poezia românească”, ce va avea loc pe 16 noiembrie la Palatul SIAM şi la care vor mai participa criticul Francesco Corsi și reprezentanta editurii Rediviva, Violeta Popescu. Pe 17 noiembrie, Aura Christi se va afla la Parohia românească Sfântul Grigorie Palama din orașul Como, unde va susține conferința „Valori românești – valori europene”. La BooKcity, editura Rediviva prezintă volumele „Geniul inimii” de Aura Christi și „Identitatea românească” de Ioan Aurel Pop. Participarea românească este sprijinită de Institutul Cultural Român.
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor pentru preşedintele României a început pe 15 noiembrie şi se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 7.00, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă. În al doilea tur de scrutin se vor confrunta candidatul Partidului Naţional Liberal, preşedintele în exerciţiu Klaus Iohannis, şi candidatul Partidului Social Democrat, fostul prim-ministru Viorica Dăncilă. În primul tur, Iohannis a fost votat de 37,82% din românii prezenţi la urne, iar Dăncilă a primit 22,26% din sufragii. Peste 8,6 milioane de români din ţară şi-au exprimat voinţa electorală, prezenţa înregistrată la urne depăşind 47,6 procente. În afara graniţelor, un număr record de peste 675.000 de conaţionali au votat în primul tur. Pentru turul doi, numărul de secţii de vot în diaspora rămâne neschimbat, 835, iar votarea se va desfăşura pe durata a 3 zile, de vineri 22 noiembrie până duminică, 24 noiembrie.