Jurnal românesc-15.09.2023
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi, în timpul unei întrevederi pe care a avut-o la Chişinău cu primul-ministru moldovean, Dorin Recean, că locul Republicii Moldova este în Europa alături de familia democraţiilor occidentaleˮ.
Leyla Cheamil, 15.09.2023, 11:17
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi, în timpul unei întrevederi pe care a avut-o la Chişinău cu primul-ministru moldovean, Dorin Recean, că locul Republicii Moldova este în Europa alături de familia democraţiilor occidentaleˮ.
El a salutat declaraţia autorităţilor de la Chişinău cu privire la nevoia de a avea o interoperabilitate cât mai extinsă cu NATOˮ, subliniind că alianţa militară în conducerea căreia se află este cea mai puternică structură de acest gen. La rândul său, premierul Republicii Moldova s-a referit la importanţa sprijinului pe care NATO îl acordă Ucrainei în războiul provocat de Federaţia Rusă. NATO, în general, şi dumneavoastră, personal, aţi avut şi continuaţi să aveţi un rol important pentru susţinerea capacităţilor ucrainenilor de a face faţă acestui război şi chiar şi vedem progrese, uneori lente, alteori mai accelerate, dar cu siguranţă Ucraina, cu suportul prietenilor, va învinge în acest război a precizat Dorin Recean.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, care are loc la Chişinău. Salut cu mare bucurie cea de-a opta ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, eveniment de excepţie care oferă o elocventă exprimare a rolului şi a misiunii artelor şi artiştilor în îmbogăţirea culturii noastreˮ, spune şeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor. Klaus Iohannis aminteşte că, împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat, şi anul acesta, Înaltul Patronaj acestui eveniment pentru a sublinia, sub cupola artelor spectacolului, solidaritatea dintre România şi Republica Moldova şi angajamentul ferm pentru împlinirea destinului european comun. Liderul de la București a afirmat că prezenţa la Chişinău a teatrelor din toate provinciile româneşti transmite, totodată, şi un puternic mesaj cultural de fraternitate pentru Republica Moldovaˮ. România este hotărâtă să contribuie cu toate mijloacele la îmbunătăţirea perspectivelor europene, la stabilitatea, la consolidarea democraţiei şi a statului de drept din Republica Moldovaˮ, a punctat şeful statului român. Cea de a VIII-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău se desfăşoară în perioada 14 – 24 septembrie.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, l-a primit pe ambasadorul agreat al Republicii Franceze, Nicolas Warnery, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare. Şefa diplomației de la București a evidențiat dinamica ridicată a dialogului politico-diplomatic, relațiile economice solide, aflate pe un trend ascendent, precum și viziunea comună și complementară cu privire la actualul context securitar. A subliniat aprecierea României pentru asumarea de către Franța a rolului de națiune-cadru în eforturile NATO de apărare și descurajare pe Flancul Estic și prezența trupelor franceze în România încă de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Luminița Odobescu a subliniat că România rămâne determinată să continue, împreună cu Franța și alți parteneri europeni, acordarea sprijinului pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce privește asigurarea tranzitului pentru exporturile de cereale către piețele globale.
Institutul Cultural Român de la Paris continuă colaborarea cu Asociația Pro Patrimonio France și organizează, în perioada 14 septembrie – 5 octombrie, la Galeria Macadam a ICR Paris, expoziția Les manoirs de Roumanie / Conacele din România și în data de 20 septembrie conferința Exploration du patrimoine roumain / Explorarea patrimoniului român. Cele două proiecte sunt organizate cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, sărbătorite în septembrie, și se înscriu în cadrul celei de-a doua ediții a Ciclului Patrimoniului, un program de expoziții și conferințe despre inițiativele societății civile pentru protejarea și revalorificarea patrimoniului din România. Expoziția curatoriată de Carolyne d’Assay, președintele Pro Patrimonio France, propune tema conservării și reutilizarii unei anumite tipologii arhitecturale: CONAC – reședința secundară în mediul rural pentru familiile înstărite încă din Evul Mediu, dar și reședința principală a marilor proprietari de terenuri. Această nouă ediție își dorește să se concentreze pe protejarea, conservarea și reutilizarea vechilor conace românești.