Jurnal românesc – 15.09.2022
Eurodeputaţii români au abordat din nou subiectul aderării României la spaţiul Schengen, cu ocazia dezbaterii ce a urmat discursului privind starea Uniunii Europene susţinut de şefa Executivului Comunitar, Ursula von der Leyen, în plenul Legislativului European.
Sorin Iordan, 15.09.2022, 10:40
Eurodeputaţii români au abordat din nou subiectul aderării României la spaţiul Schengen, cu ocazia dezbaterii ce a urmat discursului privind starea Uniunii Europene susţinut de şefa Executivului Comunitar, Ursula von der Leyen, în plenul Legislativului European.
Avem nevoie de aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, a declarat eurodeputatul Rovana Plumb, care a amintit că ţara noastră aplică în fiecare zi criteriile Schengen pentru apărarea frontierelor estice ale UE.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan a vorbit despre extinderea NATO şi a cerut aceeaşi abordare din partea statelor membre şi în cazul lărgirii spaţiul Schengen. De mulţi ani, România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile. Iar acum le îndeplineşte şi Croaţia. (…) extinderea spaţiului Schengen înseamnă mai multă securitate pentru noi toţi, a punctat Mureşan.
La rândul său, eurodeputatul Rareş Bogdan a făcut apel la solidaritate şi a afirmat că România cere ceea ce i se cuvine. Poporul român nu solicită favoruri, ci un statut demn şi legitim, într-o Europă la a cărei stabilitate şi continuitate contribuie în fiecare zi. Vrem dreptate pentru România, vrem în Schengen. Este dreptul nostru, a afirmat Rareş Bogdan.
Decizia de aderare la spaţiul european de liberă circulaţie este una politică şi se poate lua, în Consiliul European, doar cu unanimitatea voturilor reprezentanţilor statelor membre.
Ministerul de Externe informează că sindicatul naţional al controlorilor de trafic aerian din Franţa a anunţat intrarea în grevă de la data de 16 septembrie, ora 6.00, până pe 17 septembrie, la aceeaşi oră. În perioada menţionată, vor fi asigurate doar jumătate din zborurile programate. Bucureştiul îi îndeamnă pe cetăţenii români să consulte site-ul parisaeroport.fr şi să verifice informaţiile oferite de operatorii şi companiile aeriene prin intermediul cărora au planificate călătorii. Românii pot solicita asistenţă consulară Ambasada ţării noastre la Paris şi la Consulatele Generale la Marsilia, Lyon şi Strasbourg ale căror date de contact se găsesc pe paginile de internet paris.mae.ro, marsilia.mae.ro, lyon.mae.ro şi strasbourg.mae.ro. Bucureştiul le reaminteşte românilor care se deplasează în străinătate că au la dispoziţie şi aplicaţia mobilă Călătoreşte în siguranţă, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie actualizate.
Asociația co/rizom reprezintă România la Festivalul Internațional Săptămâna de Design de la Viena, care se desfășoară în perioada 16 – 25 septembrie. În cadrul expoziţiei intitulate Puterea celor trei: vizualizarea abilităților extraordinare și a puterii colaborării co/rizom va prezenta proiecte realizate de meşteşugari din Ungaria, Georgia, Austria, Bosnia, Nigeria, Albania şi România. Proiectele româneşti sunt Zestrea Beiușeana / Beiuș, Vasilică Isăcescu / Talpe, Angelică Papaleț / Periș şi Victor Clopotar / Brăteiu. co/rizom va deschide în spațiul central al Festivalului şi un stand expozițional de prezentare a activității sale prin care susține producția, promovarea și distribuția de produse artizanale autentice. Asociaţia transformă conceptele și competențele meșteșugarilor în mijloace de a-și asigura un venit. Lansat în 2007, Viena Design Week a devenit cel mai important festival de profil din spațiul austriac. Manifestarea se axează pe designul de produs, industrial, grafic, de mobilier, dar şi pe design social şi arhitectură. Participarea românească este sprijinită de ICR Viena.
Expoziția Cum am ajuns aici? a artistului Vladimir Păun-Vrapciu va fi deschisă, la 16 septembrie, la galeria Accademiei di Romania la Roma. Vor fi expuse 16 lucrări de pictură și grafică ce evocă experiențele creatorului din ultimii doi ani, în care lumea pare să se fi oprit din cauza pandemiei de coronavirus. Una dintre aceste lucrări, intitulată 24-25 decembrie, a primit trofeul The Best Artist și Premiul Special al Juriului Internațional al Bienalei de la Florența. Vladimir Păun-Vrapciu este membru al Ordinului Arhitecților din România, Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Vizuale. A avut expoziții personale şi de grup în România, Statele Unite ale Americii, Italia, Franţa şi Macedonia de Nord, iar proiectele sale au fost selectate pentru diverse Anuale și Bienale. Expoziția de la Roma va rămâne deschisă timp de două săptămâni, până la 30 septembrie.