Jurnal românesc – 15.08.2018
Carmen Pelin, 15.08.2018, 09:03
Secretarul român de stat Veaceslav Șaramet a participat, alături de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, și de președintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean, la semnarea acordului de colaborare dintre cele două unități administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova. Evenimentul, organizat în prezența mai multor parlamentari și a reprezentanților autorităților centrale și locale, face parte din Campania „Centenar prin Înfrățiri”, o inițiativă prin care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și-a propus înfrățirea județelor din România și a sectoarelor Municipiului București cu unități administrativ-teritoriale similare din statele unde există comunități de români. Oficialul român a precizat că acest acord de o importanță deosebită, „în Anul Centenar și în contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, va da naștere unor proiecte concrete și de mare impact pentru ambele unități administrativ-teritoriale, iar relațiile de prietenie dintre acestea vor fi de lungă durată”.
Aproximativ 150 de copii din Republica Moldova au sosit în tabăra de vară gratuită de la Sulina, din județul Tulcea, organizată graţie unui acord de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României. Tinerii, scrie Radio Chişinău, au obținut rezultate remarcabile la învățătură, sunt câştigători ai olimpiadelor în anul școlar 2017 – 2018 sau au aptitudini deosebite în muzică, arte plastice și sport. Potrivit ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, în acest An Centenar, autorităţile române au suplimentat numărul de copii din Republica Moldova care să se relaxeze în România. Totodată, diplomatul a subliniat importanţa şi disponibilitatea investiţiei în educaţie.
În perioada 19-25 august are loc a-XII-a ediţie a Universităţii de Vară Râmnicu Sărat – Trecutul contează. Evenimentul – organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, se deschide pe 20 august, la Muzeul Municipal din Râmnicu Sărat. 20 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi din România şi Republica Moldova participă la dezbateri, workshop-uri, asistă la prelegeri susţinute de foști deținuți politici, reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european. Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat, destinată studierii sistemului represiv comunist, îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare a perioadei 1945-1989, sub raport istoric şi biografic, şi invită la reflecţie asupra diferitelor aspecte ideologice, sociale şi politice. Efectele comunismului se resimt încă la nivelul societăţii româneşti, iar o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente, consideră IICCMER.
Biblioteca Metropolitană București a transferat cu titlu gratuit către Biblioteca „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău, Republica Moldova, la sfârşitul săptămânii trecute, 10.000 de cărţi. Până acum au fost transferate în total 17.000 de cărți, conform promisiunii făcute de Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, cu ocazia vizitei sale la Chișinău din februarie 2018, urmând ca până la 14 octombrie, de ziua Chişinăului, să fie transferate şi restul de 3.000 de volume. Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice ce facilitează accesul la informare și lectură prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu.
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 iulie 2018, este de 18.917.601, cu 13.701 mai mulţi faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă pe această temă, la 30 iunie. Potrivit AEP, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, aproximativ 650.000 au domiciliul în străinătate şi paşaport CRDS (cetățean român cu domiciliul în străinătate). Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt în R. Moldova (peste 203.000), Germania (peste 97.400), SUA (aproape 59.000), Italia (aproape 54.000),Canada (peste 42.000), Israel (peste 35.000), Spania (peste 33.000), Ungaria (peste 27.400), Franţa (peste 17.500) şi Austria (aproape 16.000).