Jurnal românesc – 15.07.2024
La sfârșitul săptămânii trecute, Societatea publică „Casa noastră” din nordul Bucovinei a organizat, în comuna Ciudei, regiunea Cernăuți sesiunea de vară a Proiectului „Să dăm mână cu mână”, susținut financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Leyla Cheamil, 15.07.2024, 11:00
La sfârșitul săptămânii trecute, Societatea publică „Casa noastră” din nordul Bucovinei a organizat, în comuna Ciudei, regiunea Cernăuți sesiunea de vară a Proiectului „Să dăm mână cu mână”, susținut financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Potrivit BucPress, în perioada 12-14 iulie, participanții la proiect au asistat la seminare de informare susținute de profesori de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, dar și de specialiști în domeniul managmentului de proiecte din Ucraina. La acțiunea de lansare a proiectului a participat și consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, care a transmis un mesaj de susținere și încurajare participanților la eveniment. Potrivit organizatorilor, obiectivele principale ale Proiectului „Să dăm mână cu mână” sunt implementarea studiilor pentru populația activă de etnie română din regiunea Cernăuți și dezvoltarea mediului asociativ și de afaceri, prin organizarea asociațiilor non-profit.
Alte obiective sunt participarea activă în atragerea de fonduri nerambursabile în localitățile rurale, îmbunătățirea nivelului de competențe manageriale și antreprenoriale a persoanelor ce tind sa dezvolte sectorul nonguvernamental în localitățile rurale românești din regiunea Cernăuți.
Evaluarea dosarelor de candidatură pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” 2024/2025 s-a încheiat săptămâna trecută, a anunțat ministerul român de Externe. Comisia, alcătuită – în conformitate cu Regulamentul de concurs – din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii, a evaluat preliminar documentele depuse la dosar, apoi portofoliul științific și proiectul de cercetare în cazul dosarelor complete, pe baza unei grile de punctare. În urma evaluării portofoliului științific și a proiectului de cercetare pentru cele trei dosare depuse, care au îndeplinit condițiile de eligibilitate, comisia a decis acordarea bursei doamnei Ana-Maria Szilagyi, studentă la Universitatea Sciences Po (Institut d’études politiques de Paris), Franța, doctorand în Teorie Politică. Bursa „Ierunca-Lovinescu” are ca scop recuperarea și promovarea valorilor aparținând patrimoniului material și imaterial al românilor din străinătate. Bursa este acordată anual începând cu anul universitar 2016-2017.
Institutul Cultural Român a anunțat lansarea concursului „Eu și România”, dedicat copiilor din comunitățile românești de peste hotare – comunități istorice și țări unde limba română nu este limbă de stat. Concursul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, invitați să exerseze limba română prin eseuri, povești și compuneri având ca temă relația lor cu România. Proiectul presupune premierea celor mai bune lucrări pe tema „Limba română este patria meaˮ, având ca reper cuvintele marelui poet Nichita Stănescu: „a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. … O patrie fără nume nu este o patrie. Limba română este patria mea.” Scopul concursului „Eu și România” este să consolideze conștiința artistică și identitatea tinerilor români și a îndrumătorilor lor și să încurajeze activități similare în comunitățile istorice și în diaspora. De asemenea, proiectul își propune să întărească legătura emoțională a participanților cu țara lor de origine. Participanții trebuie să aibă reședința în străinătate și să transmită textele pe e-mail, până pe 10 august, la adresa de e-mail eusiromania@icr.ro, alături de documentele solicitate în regulament. Rezultatele vor fi afișate pe site-ul ICR în data de 31 august, de Ziua Limbii Române.
Românca Anca Şelariu, microbiolog în armata americană, este unul din cei patru voluntari care au trăit un an într-o capsulă care simulează condiţiile de pe planeta Marte. Este vorba de un experiment NASA organizat în premieră pentru a pregăti o viitoare misiune pe planeta roşie. „Sunt uimită că am ajuns să trăiesc în Mars Dune Alpha şi să contribui la singurul lucru care îmi este cel mai drag, aducerea vieţii pe Marteˮ, a afirmat Anca Şelariu, potrivit Euronews România. Cei patru voluntari au petrecut 378 de zile izolaţi într-o capsulă cu o suprafaţă de numai 170 de metri pătraţi, imprimată 3D, dotată cu dormitoare, o sală de sport, zone comune şi o fermă verticală pentru cultivarea celor necesare traiului zilnic. Zona exterioară a fost umplută cu nisip roşu şi a fost utilizată pentru simulări de plimbări marţiene, deşi era acoperită şi nu în aer liber.