Jurnal românesc – 15.07.2019
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind acreditarea Andreei Păstîrnac în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Belgia si altul privind rechemarea lui Lucian Fătu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Grecia. Andreea Păstârnac a deţinut, din februarie 2018 până în prezent, funcţia de consilier de stat. Anterior, aceasta a fost Ministru pentru Românii de Pretutindeni (2017-2018). Andreea Păstîrnac este diplomat de carieră din 1993. A fost Ambasador al României în Cipru în perioada 2006-2011 și în Israel între 2013-2016. Lucian Fătu a fost numit ambasador in Grecia in 2013, dupa ce a fost la Helsinki, cu acreditare şi în Estonia (2006-2011), şi la Vilnius, cu acreditare şi în Letonia (2001-2004). La încheierea mandatului de ambasador la Helsinki, unde a deţinut şi calitatea de Decan al Corpului Diplomatic între anii 2010 şi 2011, Lucian Fătu a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului finlandez, Ordinul Leul Finlandez, cu grad de Comandor cu Mare Cruce.
Mihai Pelin, 15.07.2019, 11:58
Românii vor putea în curând să rezolve de acasă, de la birou sau chiar din parc problema reînnoirii actelor de orice fel – buletin, pașaport sau permis de conducere. Ministerul de Interne va primi fonduri europene pentru a construi un sistem informatic care să permită depunerea online a cererilor și a actelor necesare pentru eliberarea noilor documente. Valoarea investiției, din care 80 la sută este acoperită din bugetul Uniunii Europene, se ridică la 90 de milioane de lei. Platforma va permite și achitarea de la distanță a taxelor și va reduce, pe termen lung, costurile structurilor Ministerului de Interne.
Finalitatea acestui proiect va conduce la o simplificare a accesului la serviciile electronice oferite de către MAI şi completează demersurile în sensul debirocratizării activităţii, a declarat Carmen Dan, ministrul demisionar de Interne. Ea a mai spus ca astfel se reduc timpii de soluţionare a cererilor cetăţenilor şi se îmbunătăţeste comunicarea dintre MAI şi cetăţeni, aspecte considerate absolut necesare pentru evoluţia instituţiilor romanesti şi pentru modernizarea statului. Carmen Dan a mai spus ca acest proiect trebuie să reprezinte un exemplu pentru alte structuri ale administraţiei centrale sau locale, fiind o soluţie fiabilă de accesare a fondurilor europene în vederea eficientizării activităţii proprii şi a relaţiei dintre cetăţean şi stat.
Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni deruleaza, in aceste zile, proiectul Cursuri de perfecţionare a cadrelor didactice care predau limba română, sau în limba română, în Republica Moldova, în special în Găgăuzia, la Paşcani. Stagiul de perfecţionare se desfăşura pe parcursul a şase zile, având două teme majore: Metodica predării limbii române şi Psihopedagogie şcolară. Cursurile sunt predate de profesori metodişti de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Pana pe18 iulie, la ele participă 20 de profesori care predau limba română sau în limba română, în Republica Moldova. Acţiunea îşi propune promovarea şi susţinerea învăţării în limba română, precum şi creşterea calităţii şi atractivităţii actului educaţional în limba română, în special în zonele în care ponderea românilor în populaţia localităţilor respective este mică sau foarte mică. Proiectul se încadrează în Programul de Educaţie Apostol Mărgărit, din Planul de activităţi al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.