Jurnal Românesc – 15.04.2025
19 aprilie este termenul-limită pentru depunerea solicitărilor de acreditare a observatorilor internaţionali, reprezentanţilor mass-media străine şi asociaţiilor şi fundaţiilor interesate să desemneze observatori interni la alegerile prezidenţiale din luna mai – amintește Autoritatea Electorală Permanentă.

Roxana Vasile, 15.04.2025, 11:20
19 aprilie este termenul-limită pentru depunerea solicitărilor de acreditare a observatorilor internaţionali, reprezentanţilor mass-media străine şi asociaţiilor şi fundaţiilor interesate să desemneze observatori interni la alegerile prezidenţiale din luna mai – amintește Autoritatea Electorală Permanentă. Documentele necesare acreditării pot fi transmise pe adresa de e-mail acreditare@roaep.ro – mai transmite instituția, conform căreia acreditările vor fi valabile la ambele tururi de scrutin din 4, respectiv 18 mai. Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă atenţionează că acreditările eliberate pentru alegerile prezidenţiale din 2024 nu sunt valabile şi la prezidențialele de anul acesta. Reprezentanţii instituţiilor mass-media româneşti au acces în secţiile de votare şi pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare în baza actului de identitate şi a legitimaţiei de jurnalist.
Guvernul României va continua să susţină Republica Moldova pe toate palierele – a transmis premierul Marcel Ciolacu, luni, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Asociaţiei Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, ce reuneşte 30 de raioane ale Republicii Moldova. El a dat asigurări în ce priveşte derularea Acordului în valoare de 100 de milioane de euro dintre Guvernele celor două state pentru finanţarea unor proiecte concrete şi cu impact pentru cetăţeni. ‘Sprijinim obiectivul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru că aceasta este calea sigură să fie îmbunătăţită calitatea vieţii oamenilor. Lucrăm, în continuare, la proiectele noastre comune de dezvoltare a infrastructurii de transport, energetice şi la susţinerea investiţiilor, inclusiv prin conectarea mediului de afaceri din România şi Republica Moldova, pentru că mobilitatea este un factor determinant de susţinere a competitivităţii economice.’ – a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, preşedintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, şi membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanţilor. „Am vorbit despre cooperarea bună pe care România şi Statele Unite o au în domenii precum combaterea ameninţărilor transfrontaliere, care reflectă respectarea de către România a criteriilor aferente programului Visa Waiver”, a scris Andrei Muraru, luni, pe Facebook. Congresmanul Mark Green cunoaşte bine România şi parteneriatul româno-american, atât în domeniul apărării, cât şi în cel de securitate internă – a adăugat ambasadorul, numindu-l pe politicianul american ‘un adevărat prieten al României’. Mark Green, care reprezintă statul Tennessee, a vizitat România în 2022.
Expo 2025 de la Osaka, din Japonia, care a început duminică, a primit aproape 120 de mii de vizitatori în ziua deschiderii. În cadrul Expoziției ce se va desfăşura în următoarele şase luni, pavilionul României face parte dintr-o secţiune dedicată soluţiilor inovatoare şi sustenabile pentru protejarea şi salvarea vieţii. România îşi propune să aducă în atenţia comunităţii internaţionale diversitatea şi bogăţia resurselor sale naturale, calitatea capitalului uman, precum şi potenţialul cultural şi tehnologic de care dispune. Pe parcursul Expo 2025, România va organiza un Forum Economic Multisectorial, evenimente de promovare economică şi comercială, cinci evenimente artistice de mari dimensiuni pe scenele Expoziţiei şi 2.000 de evenimente live în cadrul Pavilionului naţional. Ziua României la Expo Osaka este programată pe 26 iunie.
Cu prilejul Sfintelor Paşti, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează expoziţia „Oul de Paşti: artă populară şi spiritualitate românească”, deschisă în perioada 15–27 aprilie, în Mica Galerie a reprezentanței ICR de la Veneţia. Asocierile cromatice, eleganţa motivelor decorative, limpezimea organizării compoziţiilor fac din ouăle încondeiate adevărate opere de artă naivă. Secţia de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor deţine o colecţie impresionantă de 1.883 de ouă încondeiate, care provin din cele mai reprezentative zone din România specializate în acest gen de creaţie populară. Cel mai vechi ou datat, aflat în colecţia muzeului orădean, este din anul 1916, din vremea Primului Război Mondial.