Jurnal românesc – 15.04.2021
Sorin Iordan, 15.04.2021, 00:02
***Consilierul prezidenţial Andrei Muraru, şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, a primit aviz favorabil pentru a ocupa poziţia de ambasador al României în Statele Unite ale Americii. La audierile din cadrul Comisiilor de specialitate reunite din Senat şi Camera Deputaţilor, Muraru s-a declarat încrezător că, până la finalul mandatului preşedintelui Klaus Iohannis, România va fi inclusă în programul Visa Waiver. Acesta a spus că le-a vorbit membrilor comisiilor despre creşterea numărului de investiţii americane în România şi despre atragerea comunităţii româneşti de peste ocean în efortul de promovare şi apărare a intereselor României în SUA. De asemenea, Andrei Muraru a declarat că un obiectiv „major” în perioada următoare este ridicarea profilului Parteneriatului Strategic dintre România – Statele Unite. El a afirmat că printre priorităţile sale se numără creşterea prezenţei militare americane în România, concretizată nu doar în suplimentarea ei, „ci şi încurajarea şi sprijinirea României pentru implementarea obiectivelor legate de prezenţa înaintată a NATO pe Flancul estic”. Alături de Andrei Muraru, au mai fost audiaţi şi au primit, de asemenea, avize favorabile fostul ambasador la Washington George Maior, propus acum pentru a conduce reprezentanţa diplomatică din Iordania, Răduţa-Dana Matache, pentru Filipine, Alexandrina-Livia Rusu, pentru Luxemburg, Cezar Armeanu, pentru Coreea şi Elena Şerbănescu, pentru Tunisia. În total, 25 de candidaţi pentru poziţia de ambasador, propuşi de Ministerul de Externe, au fost audiaţi şi avizaţi pozitiv în ultima prioadă de Comisiile parlamentare reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
***Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Oana Ursache, aflată în vizită de lucru în provinciile spaniole Sevilla și Almeria, s-a întâlnit cu membri ai conducerii Juntei din Andaluzia. Subiectul principal al dialogului a fost comunitatea românească din regiune, care numără peste 170.000 de persoane. Totodată, s-a discutat despre posibilitatea integrării produselor românești pe piața andaluză, precum şi despre modalitățile prin care se poate realiza recuperarea economică post-pandemie. Delegaţia românească, din care a făcut parte şi secretarul general adjunct al Guvernului Mircea Abrudean, a avut apoi o întâlnire cu mediul asociativ românesc din Andaluzia, ocazie cu care s-a vorbit despre finanțările nerambursabile puse la dispoziție de statul român. Vizita oficialilor de la Bucureşti în Spania se încheie pe 15 aprilie şi este prima pe care şefa DRP o întreprinde de la preluarea mandatului. Potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul spaniol al Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, aproape 1 milion 80 de mii de români trăiau în Spania la sfârșitul anului 2020 şi alcătuiau cea mai numeroasă comunitate etnică din regat.
***Seria online „Conversaţii de atelier”, parte a programului permanent al ICR New York intitulat „Vinerea Artelor”, continuă pe 16 aprilie cu prezentarea lectorului universitar doctor Aurora Kiraly, de la Departamentul Imagine Dinamică și Fotografie al Universității Naționale de Arte din București. Proiectul are la bază promovarea valorilor de egalitate de gen, astfel că prezintă un număr egal de 5 artişti şi 5 artiste. Seria a început pe 19 martie cu prezentarea Ioanei Palamar, lector universitar la Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Naționale de Arte Plastice „George Enescu” din Iași. „Vinerea Artelor” se desfășoară pe conturile de Facebook, Instagram și YouTube ale ICR New York, iar programul complet al manifestării poate fi consultat şi pe site-ul icr.ro.
Un film despre opera și viața lui Tristan Tzara, unul dintre inițiatorii dadaismului și autor al „Manifestului Dada 1918”, va fi prezentat online la 16 aprilie cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea marelui artist. Realizat de reprezentanţa în Portugalia a Insitutului Cultural Român, împreună cu cercetătoarea Măriuca Stanciu de la cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, filmul consemnează atât contribuția esențială a lui Tzara la fondarea dadaismului, curent emblematic pentru arta secolului 20, cât și momente din biografia acestuia. Pelicula despre Tristan Tzara, pe numele său adevărat Samuel Rosenstock, va fi difuzată pe paginile de YouTube, Facebook şi Instagram ale ICR Lisabona.