Jurnal românesc – 15.03.2024
Autoritatea Electorală Permanentă de la București a publicat un ghid de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare în perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie.
Corina Cristea, 15.03.2024, 15:00
Autoritatea Electorală Permanentă de la București a publicat un ghid de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare în perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie. Dezinformarea şi manipularea sunt mult mai răspândite acum, odată cu dezvoltarea reţelelor sociale, se apelează inclusiv la inteligenţa artificială pentru a influenţa participarea la vot şi opţiunile alegătorilor – atrage atenţia instituţia. Alegătorilor li se recomandă să verifice dacă sursa este credibilă, să urmărească logica informaţiei şi argumentele. Atunci când pe fluxul de ştiri apar informaţii cu titluri care promit sezaţionalul, este necesară citirea întregului conţinut al articolului. Atenţie la modul în care sunt scrise articolele, şi anume scrierea cu majuscule, greşeli repetate de ortografie, erori de traducere, semne de punctuaţie care induc dramatism sau formulări evazive care conduc la presupuneri, lansarea de zvonuri sau conspiraţii – se mai arată în paginile ghidului.
81 de proiecte de cooperare transfrontalieră între România şi Republica Moldova, realizate din fonduri europene în ultimii patru ani, au fost prezentate joi, la conferinţa finală a programului Operaţional Comun România-Republica Moldova finanţat de UE prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Pe durata implementării programului, cetăţeni de pe ambele maluri ale Prutului au beneficiat de investiţii în infrastructura de educaţie, medicală, culturală şi de transport. La eveniment a fost prezentat şi un târg al proiectelor cu 25 de beneficiari din diferite domenii. Un proiect cultural implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru din Republica Moldova este „Museum Info Tur”. În cadrul acestuia s-a reuşit crearea a opt Centre de Informare Turistică în localităţile Mereni, Călăraşi, Criuleni, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Străşeni şi Galaţi, a spus managera de proiect Liliana Ţurcan.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre prin care România acordă asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, Regatului Haşemit al Iordaniei, constând în echipamente şi materiale medicale necesare activităţii sanitare a spitalului de campanie iordanian din Fâşia Gaza. „Având în vedere situaţia de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat şi o criză umanitară în Fâşia Gaza, statul român, prin Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populaţiei civile afectate. Astfel, premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Transportul bunurilor s-a realizat pe cale aeriană cu resurse naţionale puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale.
Pentru a marca Unirea Basarabiei cu România, ICR Chişinău, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova şi Asociaţia Tinerilor Diplomaţi din Republica Moldova, organizează pe data de 25 martie o conferinţă urmată de proiecţia documentarului „Maria – inima României” (2018, regia Trevor Poots). Evenimentul va scoate în evidenţă rolul jucat de Regina Maria în procesul de pregătire şi unire a provinciilor istorice româneşti şi, în special, contribuţia ei în recunoaşterea României Întregite de către marile puteri europene. În prima parte a programului, vor fi susţinute două prelegeri despre rolul jucat de Regina Maria în evenimentele care au contribuit la Unirea Basarabiei din 1918: „Regina Maria – contribuţii la întregirea României”, susținută de prof.univ.dr. Anatol Petrencu, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, respectiv „O regină în război”, susținută de Oleg Chiseliov, vicepreşedintele Asociaţiei Tinerilor Diplomaţi din Republica Moldova. Proiecţia filmului „Maria – inima României” va avea loc în partea a doua a programului, în prezenţa cineaştilor John Florescu şi Dan Drăghicescu.
Expoziția „Chipuri de țărani în arta românească” dedicată pictorului maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974) este itinerată la Chișinău, deschiderea acesteia având loc vineri, 21 martie, în Sala „Brâncuși” a Galeriei Uniunii Artiștilor Plastici. Operele selectate fac parte din colecția Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației și prezintă portrete de țărani și viața satului, deosebită în simplitatea ei. Deschisă pentru public până pe 4 aprilie, expoziția este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova.