Jurnal românesc – 15.02.2024
Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a reconfirmat faptul că România va continua să acorde asistenţă umanitară populaţiei din Gaza prin diferite canale, în aşteptarea unor evoluţii rapide cu privire la investigaţiile demarate asupra UNRWA.
Daniela Budu, 15.02.2024, 11:08
Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a reconfirmat faptul că România va continua să acorde asistenţă umanitară populaţiei din Gaza prin diferite canale, în aşteptarea unor evoluţii rapide cu privire la investigaţiile demarate asupra Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA). Aceasta a avut o întrevedere cu ambasadori ai țărilor membre ale Ligii Statelor Arabe şi ale Organizaţiei pentru Cooperare Islamică. Potrivit unui comunicat al MAE, principala temă de discuţii a fost situaţia umanitară din Fâşia Gaza. Şefa diplomaţiei a exprimat regretul cu privire la lipsa unor evoluţii pozitive în regiune şi preocuparea pentru situaţia extrem de dificilă a civililor din Fâşia Gaza. De asemenea, ministrul a dat asigurări că România pledează pentru asigurarea protecţiei umanitare şi crearea condiţiilor necesare pentru un flux continuu şi neobstrucţionat al ajutoarelor în Gaza. România continuă să solicite, mai precizează comunicatul, eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor. Totodată, oficialul a reiterat necesitatea unor eforturi coordonate ale comunităţii internaţionale pentru dezescaladarea tensiunilor din regiune.
Banca Mondială a fost şi rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri internaţionali în modernizarea educaţiei din România, a declarat ministrul de resort, Ligia Deca, cu prilejul unei vizite la instituţia bancară internaţională. Potrivit unui comunicat, oficialul a prezentat reprezentanţilor băncii evoluţia politicilor educaţionale din România în ultimii 10 ani. ‘Interesul reprezentanţilor Băncii s-a manifestat în zona evoluţiei politicilor educaţionale şi a procesului de învăţare din România, precum şi a provocărilor educaţionale actuale’, se arată în comunicat. Ligia Deca a prezentat unele dintre cele mai importante reforme, precum şi o parte dintre reformele prevăzute în noile legi ale educaţiei, între care promovarea educaţiei timpurii şi extinderea învăţământului obligatoriu, incluziunea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul de masă şi, de asemenea, creşterea istorică a bugetului educaţiei. La finalul întâlnirii, reprezentanţii Băncii Mondiale au felicitat Ministerul Educaţiei pentru importanţa pe care o acordă politicilor de reducere a inegalităţilor educaţionale, acesta fiind un element esenţial în lupta globală împotriva sărăciei – mai precizează comunicatul.
Institutul Cultural Român de la Stockholm marchează Ziua Națională Constantin Brâncuși prin conferința „Brâncuși și avangarda românească”, organizată pe 19 februarie la sediul său. La 148 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, supranumit „părintele sculpturii moderne”, invitații evenimentului sunt criticul de artă Cătălin Davidescu și profesorul de literatură Marius Hentea, care vor susține prelegeri în limba engleză despre opera artistului și legăturile sale cu personalități ale avangardei românești din Paris. Cele două prelegeri vor fi urmate de o discuție moderată de Corina Oprea, critic de artă și curatoare la Moderna Museet. Constantin Brâncuşi a lăsat posterităţii o operă impresionantă. În 1907, a realizat, în atelierul său din Paris, „Sărutul”, temă recurentă în creațiile sale. După 1908, artistul a dat o nouă expresie sculpturii, făcând trecerea către o artă intelectualistă, cu forme aproape abstracte. În această evoluţie a artei sale se înscriu lucrări precum „Muza adormită”, „Sărutul”, „Cuminţenia pământului”, „Domnişoara Pogany”, „Prinţesa X” sau „Pasărea măiastră”. În 1938, a finalizat ansamblul artistic din Târgu Jiu, alcătuit din „Masa tăcerii”, „Scaunele”, „Poarta sărutului” şi „Coloana infinitului”. După ce, în 1909, a expus lucrări atât la Paris, cât şi la Bucureşti, artistul a avut prima sa expoziţie în America, în 1914, într-o galerie de artă din New York.
Institutul Cultural Român din New York prezintă vineri, 16 februarie, cea de-a treia ediție a Romanian Annual Fashion Showcase, program permanent dedicat prezentării designerilor români în capitala mondială a modei. Invitații ediției din acest an sunt creatoarea de modă Lana Dumitru și arhitectul român Vlad Tenu, care vor prezenta expoziția de design vestimentar HERITAGE RE:CODED realizată de FORÆVA, laborator de design multidisciplinar co-fondat de cei doi artiști români. Ei sunt cunoscuți la nivel internațional pentru colaborarea cu artista Björk, pentru care au creat o ținută art-meets-tech realizată din 25.000 de cristale, o piesă vestimentară apreciată de revista Vogue și expusă în prezent la Swarovski Crystal Worlds Museum din Austria.