Jurnal românesc – 15.01.2016
Corina Cristea, 15.01.2016, 12:10
Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, s-a întâlnit, joi, în Lituania, cu Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, întrevederea având loc în marja reuniunii informale pe teme de politică externă şi securitate „Snow Meeting”. Ambele părţi au apreciat în mod deosebit dinamica actuală a relaţiilor bilaterale şi voinţa clară a dezvoltării pe mai departe a Parteneriatului Strategic româno-american, atât pe dimensiunea de securitate, cât şi pe cea economică, precizează un comunicat al MAE de la Bucureşti. În cadrul întâlnirii a fost abordată, de asemenea, situaţia din regiune, cu accent pe evoluţiile din Republica Moldova, cei doi oficiali apreciind că actorii politici de la Chişinău trebuie să conştientizeze necesitatea de a acţiona pentru menţinerea parcursului european al ţării.
Localitatea Roşia Montană, unde compania canadiano-română Gabriel Resources intenţiona să deschidă o mină de aur, a fost declarată monument istoric de interes naţional, iar pe un astfel de sit orice exploatare minieră este exclusă, a declarat Adrian Bălteanu, consilier al ministrului Culturii pentru probleme de Patrimoniu. Compania intenţiona să extragă de la Roşia Montană aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint pe o perioadă de 16 ani, prin utilizarea a 12.000 de tone de cianură pe an. Potrivit experţilor, acest proiect prezintă riscuri de poluare şi riscă să distrugă o serie de galerii miniere care datează din epoca romană, unice în Europa. După ce a aşteptat timp de 15 ani o autorizaţie a Ministerului Mediului care i-ar fi permis să înceapă lucrările, în luna iulie a anului trecut Gabriel Resources a anunţat că a început procedura de arbitraj internaţional în dosarul Roşia Montană pentru a cere despăgubiri, invocând „multiple încălcări ale tratatelor de investiţii”.
Programul „Rabla” continuă în 2016 în aceiaşi parametri, cu o primă de casare de 6.500 de lei. Ministrul mediului, Cristina Paşca Palmer, susţine însă că programul nu rezolvă toate problemele privind calitatea aerului şi trebuie văzut dacă şi ce efecte a avut până acum. Ministrul Mediului a menţionat că pentru acest an nu este prevăzută nicio modificare a Timbrului de mediu, întrucât acesta contribuie consistent la bugetul destinat proiectelor de mediu din România. Autorităţile române au alocat anul trecut pentru programul „Rabla” 162,5 milioane de lei. Au fost acordate 20.000 de mii de tichete valorice pentru persoane fizice şi 5.000 mii de tichete pentru persoane juridice, inclusiv instituţii publice, operatori economici fără personalitate juridică, organizaţii profesionale care îşi desfăşoară activitatea într-una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.