Jurnal românesc – 14.11.2024
Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a avut o întrevedere cu ministrul de stat pentru Europa, America de Nord și Teritoriile de peste Mări din cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit, Stephen Doughty.
Leyla Cheamil, 14.11.2024, 11:00
Întrevederea a avut loc în marja vizitei de lucru întreprinse la Londra de prim-ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu. Ministrul Luminița Odobescu a salutat nivelul excelent al relației româno-britanice, construită pe un Parteneriat Strategic solid. Aceasta a evidențiat dialogul politico-diplomatic susținut, rolul important al comunității românești din Regatul Unit în consolidarea relației bilaterale, precum și menținerea tendinței de creștere a schimburilor comerciale și investiționale. În ceea ce privește cooperarea în domeniul apărării, ministrul Luminița Odobescu a accentuat faptul că Regatul Unit reprezintă un aliat cheie, cu o contribuție semnificativă la asigurarea acțiunilor de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre.
În perioada 8 -12 noiembrie, Cristina-Lavinia Arnăutu, director cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a vizitat, în Franța, asociații care implementează proiecte finanțate de Departament și s-a întâlnit cu reprezentanți ai misiunii diplomatice din teritoriu și ai clerului. Programul vizitei a inclus participarea, pe 8 noiembrie, la Paris, la Adunarea Eparhială a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, context în care a fost prezentat bugetul financiar pentru acest an, incluzând proiectele finanțate de DRP și dedicate comunității românești din statul francez. Cristina-Lavinia Arnăutu a vizitat și Centrul de Studii Ortodoxe „Dumitru Stăniloae”, un important centru educațional și spiritual pentru românii din Franța, proiect finanțat de DRP, care promovează cunoașterea tradițiilor ortodoxe românești și întărește legăturile culturale cu țara. În perioada 10 – 12 noiembrie, delegația DRP s-a deplasat la Tours, unde a avut o întâlnire cu comunitatea românească pentru a discuta despre proiectele și inițiativele susținute de Departmanent. Delegația a vizitat biblioteca care funcționează în cadrul Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Ierarhi Martin de Tours și Nectarie de la Eghina”, un centru cultural și educațional dedicat comunității, contribuind la păstrarea identității și culturii românești peste hotare.
99 de proiecte care susțin dezvoltarea culturală și educațională a Republicii Moldova sunt finanțate, în acest an, de Guvernul României, prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, printre care „Astra Film” Chișinău, anunță Radio Chișinău. Festivalul începe joi, 14 noiembrie, cu o selecție de filme premiate și o serie de evenimente educaționale, toate fiind cu intrare gratuită. Printre momentele importante ale festivalului se numără prezența poetei Ana Blandiana, care va participa, vineri, la proiecția documentarului „Între tăcere și păcat”, regizat de Diana Nicolae. După proiecție, ea va avea loc un dialog cu publicul. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, secretarul de stat al Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a subliniat că Astra Film Chișinău a devenit un eveniment de tradiție care promovează un dialog cultural între cele două maluri ale Prutului. Departamentul a susținut și alte proiecte importante în ultima perioadă, printre care Festivalul Tradițiilor Românești, desfășurat în Grădina Botanică, și o serie de proiecte educaționale.
Institutul Cultural Român de la New York prezintă, în această toamnă, în premieră, o impresionantă și până acum total necunoscută colecție de portrete alb-negru ale artiștilor și oamenilor de cultură români din anii 1970-1990, realizate de Eugeniu Lupu, operator de film și fotograf român stabilit de mai bine de trei decenii în Statele Unite, anunță ICR. Expoziția „ECOURILE UNEI EPOCI: 100 de artiști români dezvăluiți” va fi deschisă publicului, în perioada 15 noiembrie 2024 – 15 ianuarie 2025, în Galeria „Brâncuși” a ICR New York. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 15 noiembrie, marcând totodată și aniversarea vârstei de 84 de ani a artistului româno-american. ICR notează că cele peste 130 de fotografii oferă o privire intimă asupra lumii culturale din România comunistă, într-o perioadă de mare tensiune politică, dar și de efervescență creativă. Între importantele figuri culturale – artiști și intelectuali – portretizați, se numără:Geta Brătescu, Ana Lupaș, Ion Bitzan, Ion Nicodim, Ana Blandiana, Nina Cassian, Nichita Stănescu, Victor Rebengiuc, Toma Caragiu, Wanda Mihuleac, Ștefan Câlția.