Jurnal românesc – 14.09.2023
Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a primit-o, recent, pe ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în România, Willemijn Van Haaften, cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor de acreditare. Șefa diplomației de la București a evidențiat dinamica ridicată a dialogului politico-diplomatic, relațiile economice solide, coordonarea foarte bună în plan UE, NATO și multilateral, precum și viziunea comună în ceea ce privește contextul actual de securitate. Odobescu a subliniat aprecierea României pentru participarea trupelor olandeze în cadrul Grupului de Luptă NATO din România, care reprezintă o contribuție crucială la asigurarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Totodată, ministrul Luminița Odobescu a apreciat susținerea Regatului Țărilor de Jos pentru aderarea României la spațiul Schengen și a prezentat eforturile diplomației române privind atingerea acestui obiectiv prioritar al politicii externe a Bucurestiului.
Leyla Cheamil, 14.09.2023, 11:31
Dialogul dintre artă, ştiinţă şi muzică va fi prezentat într-o variantă inedită în comunităţile din Maramureş şi Argeş, au anunţat organizatorii Romanian Science Festival. Conform sursei citate, la evenimentul din acest an, organizat în perioada 13 – 17 septembrie, participă 44 cercetători din diaspora academică şi din ţară. Peste 1.500 de voluntari, care includ elevi, studenţi, profesori, oameni de ştiinţă, antreprenori şi profesionişti ai domeniilor ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematică din România şi diaspora academică le vor oferi participanţilor o experienţă inedită şi le vor arăta, într-un mod cât mai accesibil, cât de interesantă şi interdisciplinară este ştiinţa. De asemenea, anul acesta, festivalul va aduce o iniţiativă nouă în cadrul programului – dialogul dintre ştiinţă şi artă, având trei mentori reprezentând artele vizuale şi muzica.
Reuniunea Teatrelor Românești invită publicul de la Chișinău la cea de-a VIII-a ediție, sub genericul Atât de aproape”. În ediția din acest an, vor fi prezentate și șapte spectacole de teatru radiofonic românesc, dintre care două sunt în coproducție cu actorii de la Teatrul Național Mihai Eminescu”, transmite Radio Chișinău. Luni, 18 septembrie va fi prezentat spectacolul Luministul” după Constantin Cheianu, o producție Radio Moldova, iar pe 19 septembrie – spectacolul radiofonic Carol și Elisabeta – Iubire și neatârnare”, al Teatrului radiofonic București. Între lumi. Răzvrătitul. Căutări.”, un alt spectacol radiofonic produs de Radio România, cu participarea actorilor Teatrului Național Mihai Eminescu”, va fi prezentat audienței pe 21 septembrie. Regia artistică îi aparține lui Petru Hadârcă. Toate spectacolele radiofonice vor fi prezentate în cadrul Reuniunii, la ora 14:00, în sala Antract a Teatrului Național Mihai Eminescu”.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia susţine şi promovează participarea poetei Ana Blandiana la a XXIV-a ediţie a Festivalului literar Pordenonelegge – Festa del libro con gli autori”, noteaza ICR. Prezentarea cărţii poetei Ana Blandiana, Variazioni su un tema dato (Variaţiuni pe o temă dată), traducere în limba italiană şi ediţie îngrijită de Bruno Mazzoni, Donzelli Editore, Roma, 2023, va avea loc sâmbătă, 16 septembrie, în Sala Mare a Palatului Montereale Mantica din Pordenonelegge. Autoarea va dialoga cu traducătorul şi universitarul Bruno Mazzoni, unul din cei mai importanţi traducători de literatură română în Italia. Volumul de poezie Variaţiuni pe o temă dată, publicat de Editura Humanitas în 2018, a fost Bestseller Gaudeamus în acelaşi an. Autoarea îl consideră Un poem de dragoste despre nedespărţirea prin moarte. Cea mai metafizică dintre cărţile mele”. Organizatorii Festivalului Pordenonelegge menţionează că, prin această nouă traducere în limba italiană, recent publicată, Ana Blandiana oferă o altă carte splendidă, Variaţiuni pe o temă dată, în care sunt evocate efectele tulburătoare ale pierderii şi astfel despărţirii de o persoană dragă, într-un cadru în care se întrepătrund continuu concreteţea şi irealitatea, în care gestul, aproape ca într-o ceremonie sublimă, capătă o aură simbolică însoţită de numeroase reverberaţii culturale”.