Jurnal românesc – 14.07.2014
Militarii români au fost invitaţi să defileze, luni, pe Champs-Elysées, la Paris. Ostaşi ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi studenţi de la academiile militare au participat la parada tradiţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze. Este al 8-lea an în care militarii români participă la această ceremonie grandioasă.
Roxana Vasile, 14.07.2014, 12:39
Militarii români au fost invitaţi să defileze, luni, pe Champs-Elysées, la Paris. Ostaşi ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi studenţi de la academiile militare au participat la parada tradiţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze. Este al 8-lea an în care militarii români participă la această ceremonie grandioasă.
Ministerul de externe de la Bucureşti a anunţat că 84 de cetăţeni români şi membri ai familiilor lor au fost repatriaţi, luni, la cerere, din Fâşia Gaza. Grupul a fost preluat prin punctul de frontiera Erez (Israel) şi a fost escortat până la Amman (Iordania), de unde a fost îmbarcat cu destinaţia Bucureşti.
Absolvenţii care au promovat Bacalaureatul vor primi, într-o primă fază, adeverinţe provizorii, nu diplome. Faptul se datorează anchetei DNA care investighează modul în care compania Romdidac, care funcţiona până în 1989 ca direcţie în Ministerul Învăţământului, a obţinut monopolul de a furniza diplome şcolare şi universitare. Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că absolvenţii se pot înscrie la facultate cu adeverinţele provizorii, toate universităţile din România şi Europa fiind informate despre acest lucru.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunţat că invenţiile românilor care au fost premiate în străinătate vor fi analizate şi ar putea fi finanţate de România din fonduri europene, astfel încât acestea să nu mai ia calea străinătăţii. Prin finanţarea acestor invenţii, statul român le va arăta recunoştinţă inventatorilor şi astfel îi va stimula, mai departe, să creeze – a mai spus ministrul Teodorovici.
România a înregistrat o creştere semnificativă a emigraţiei în primii ani după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, peste o jumătate de milion de persoane părăsind ţara pe perioade mai mari de 12 luni. Potrivit preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, dacă, până în 2009, emigraţia a fost principala cauză a scăderii populaţiei României, din 2010 cea mai importantă cauză a acestui fenomen a devenit sporul natural negativ. Conform estimărilor, numărul românilor ar putea să scadă, până în 2040, la 17 milioane, în cazul în care tendinţa de îmbătrânire a populaţiei şi reducerea numărului de nou-născuţi se va menţine.
Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul din cadrul Ministerului Roman de Externe, Radu Podgorean, a participat, vineri, la Berlin, la aniversarea a 300 de ani de la primirea carturarului si domnitorului roman Dimitrie Cantemir ca membru al Academiei de Ştiinţe din oraşul german – prima recunoaştere ştiinţifică a unui român. Potrivit lui Radu Podgorean, aceasta este una dintre aniversările cele mai importante ale agendei de diplomaţie publică a Ministerului de Externe.
Cunoscuta soprană Mariana Nicolesco a participat, recent, la reuniunea de la Paris a Ambasadorilor Onorifici ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Cu această ocazie, directorul general, dna Irina Bokova, a anunţat că UNESCO va acorda Înaltul său Patronaj Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclee” şi Cursurilor de măiestrie artistică Master Classes iniţiate de soprană. În 2015 se vor împlini 20 de ani de existenţă a festivalului, la care au participat până acum peste 2.200 de tineri artişti din 47 de ţări.