Jurnal românesc – 14.06.2024
Guvernul de la București a aprobat joi, prin memorandum, negocierea unui tratat între România şi China privind transferarea persoanelor condamnate.
Roxana Vasile, 14.06.2024, 11:00
Un proiect elaborat de partea română urmează să fie transmis părţii chineze în vederea formulării unui contraproiect. Acest document de cooperare are rolul de a oferi posibilitatea persoanelor condamnate definitiv de a-şi executa pedeapsa în mediul de origine, favorizând, astfel, reintegrarea lor socială – se arată într-un comunicat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la ora actuală, gestionarea eventualelor transferuri între România şi China de persoane condamnate se face în baza unor acte normative din 1991, 1994 sau 1996, deci vetuste.
Opt companii româneşti participă în premieră, până pe 15 iunie, la expoziţia internaţională Seoul Food 2024, una dintre cele mai mari de produse agroalimentare din lume. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Coreea, Maria Castillo Fernandez, a salutat prezenţa exportatorilor români alături de alţi producători din ţări membre ale Uniunii, în cadrul programului european de promovare a produselor agroalimentare. Oficialul a vizitat standul României, fiind impresionată de calitatea, diversitatea şi autenticitatea ofertei de export. Expozanţii români sunt producători de vin, de produse din carne, de alune, cereale ecologice, miere ecologică, ceaiuri şi produse din plante, precum şi de produse ecologice din cătină.
Scriitoarea româno-americană Cristina A. Bejan își lansează cel mai recent volum de piese de teatru, ʹFINALLY QUIET: Four Plays from Bucharest to Washington, D.C.ʹ, publicat, anul trecut, la NoPassport Press. Lansarea va avea loc pe 18 iunie, la Drama Book Shop din New York, unul dintre cele mai celebre şi exclusiviste spaţii literare din metropola americană, sub forma unui dialog între scriitoare, o voce unică şi percutantă a diasporei româneşti, şi David Rigano, gazda podcastului Drama Book Show. Dialogul, care va fi completat de lecturi din cele patru piese incluse în volum, va fi, ulterior, lansat sub formă de podcast şi disponibil inclusiv pe paginile social media ale ICR New York. Cristina A. Bejan locuieşte, în prezent, în Denver, Colorado. Și-a luat licenţa în filozofie la Universitatea Northwestern, unde a studiat şi teatrul. Are un master şi un doctorat în Istorie modernă la Universitatea Oxford. A fost bursieră Fulbright şi Rhodes, primind de-a lungul timpului burse de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, Centrul Wilson şi Universitatea Georgetown.
Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită, în acest an, la Roma, prin evenimente organizate de Ambasada României în Republica Italiană, alături de Preşedinţia Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor a Parlamentului Italiei, Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiilor din Roma şi Accademia di Romania in Roma. Astfel, pentru a celebra această importantă sărbătoare dedicată tradiţiilor populare româneşti înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO, Muzeul Civilizaţiilor din Roma va găzdui, între 18 iunie și 14 iulie, expoziţia ‘ROMANIA-ITALIA: Arta broderiei şi a ceramicii, patrimoniul umanităţii’. Vor fi şi o conferinţă ştiinţifică şi ateliere de ţesut dedicate copiilor. Romfilatelia va lansa un produs filatelic dedicat iei şi ceramicii româneşti şi italiene și va fi prezentată o expoziţie de mărci poştale ce pun în valoare tradiţiile şi obiceiurile româneşti.
Emilia Popescu şi Mihai Mălaimare vor susţine un turneu cu spectacolul ʺAplauze pentru poet pe scenă…ʺ în Italia – la Roma, pe 1 iulie, la Milano, pe 2 iulie şi la Bologna, pe 3 iulie. Cei doi actori vor recita poezii din lirica modernă şi clasică românească aparţinând unor scriitori precum Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, George Topîrceanu, Lucian Blaga, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu sau Emil Brumaru, în ambianţa muzicală inedită creată de pianistul Cătălin Răducanu şi violonista Ioana Tudor, alternând cu apariţia în intervenţii poetice filmate a unora dintre cei mai mari actori ai României din diferite generaţii precum Florin Piersic, Dorel Vişan, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Horaţiu Mălăele sau Ion Caramitru. Fiecare dintre cele trei spectacole va fi precedat de o conferinţă. ʺAplauze pentru poet pe scenă…ʺ în Italia este un proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.