Jurnal românesc – 14.02.2025
Peste 2.400 de români au transmis până în prezent cereri de vot prin corespondenţă, iar peste 1.400 au solicitat exercitarea votului la o secţie din afara ţării, a informat Autoritatea Electorală Permanentă.
![Jurnal românesc Jurnal românesc](https://www.rri.ro/wp-content/uploads/2024/03/Jurnal-romanesc-1-NOU.jpg)
Ştefan Stoica, 14.02.2025, 11:22
Peste 2.400 de români au transmis până în prezent cereri de vot prin corespondenţă, iar peste 1.400 au solicitat exercitarea votului la o secţie din afara ţării, a informat Autoritatea Electorală Permanentă. La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, alegătorul român poate vota la orice secţie de votare din străinătate, chiar dacă nu s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, înregistrarea fiind necesară doar pentru votul prin corespondenţă sau pentru înfiinţarea unei secţii de votare în localităţile sau grupurile de localităţi în care au optat să voteze cel puţin 100 de alegători, a amintit AEP. Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondenţă este 20 martie, iar termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secţie de votare este 4 martie.
Cercetătorul Ovidiu Ţentea este, începând de joi, noul manager interimar al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), informează pe Facebook instituţia muzeală. Ovidiu Ţentea este un specialist recunoscut în domeniul istoriei antice şi arheologiei, cu o experienţă profesională de peste 25 de ani în cercetare, muzeografie şi management al patrimoniului cultural. În urma furtului artefactelor dacice din expoziţia de la Muzeul Drents din Assen, ministrul Culturii, Natalia Intotero, l-a demis de la conducerea muzeului pe Ernest Oberlander-Târnoveanu. Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr. şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate, pe 25 ianuarie, în urma unui ‘incident deosebit de grav’ care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, a anunţat la acea dată Ministerul Culturii.
Mariana Filimon, românca declarată în urmă cu doi ani ‘femeia anului’ în Diaspora, a renunţat la viaţa din Germania şi s-a întors acasă, în satul copilăriei, Tălmăcel, din judeţul Sibiu, despre care spune că îl consideră ‘cel mai frumos loc din lume’, potrivit unei postări pe pagina Consiliului Judeţean. Vreau să-mi ajut părinţii, dar şi să promovez obiceiurile acestei frumoase comunităţi din Mărginimea Sibiului, a declarat Mariana Filimon. Ea a lucrat în Ulm (Germania) în domeniul resurselor umane, însă s-a remarcat acolo cu atelierele în care a promovat tradiţiile româneşti. ‘Românii sunt bine văzuţi în Germania. Sunt harnici şi au mult dor de casă’, spune Mariana Filimon. Aceasta a organizat şi campanii pentru susţinerea unor cazuri sociale.
Accademia di Romania din Roma invită publicul la o nouă ediție a proiectului „Miercurile Literare”, de data aceasta cu o propunere editorială deosebit de originală, la care participă un grup de tineri graficieni de la Institutul European de Design. Miercuri, 19 februarie, la ora 18:00, publicul este invitat să pornească într-o călătorie alături de… „DRACULA ON THE ROAD. Călătorind cu romanul lui Bram Stoker”. Întâlnirea va fi moderată de Gioacchino de Chirico, critic și expert editorial. Volumul oferă o versiune nemaivăzută a celebrului „Dracula” de Bram Stoker, cu traducere și selecție ad-hoc de fragmente din roman, datorită unui aparat vizual spectaculos alcătuit din elemente grafice rafinate, hărți, lucrări de artă și documente de epocă imaginate, dar complet veridice, semnate de tineri graficeni talentați. Împărțită în patru părți, această ediție amețitoare a capodoperei horror construiește un adevărat ghid care scufundă cititorul în lumea vizionară a Vampirului prin excelență şi, în același timp, indică cititorului locurile reale în care se plasează povestea publicată în 1897.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează și găzduiește, în data de 20 februarie 2025, de la ora 18:00, o seară literară dedicată prezentării romanului „The Frail Hour” de Dina Azriel. Cartea a apărut în 2024, la prestigioasa editură israeliană Yedioth Sfarim, și constituie romanul de debut al Dinei Azriel – arhitectă și totodată traducătoare și editoare, cu familie originară din Iași. Keren Neizer Cohen, jurnalist cultural, traducător și critic literar, va modera seara care va include și un scurt moment muzical, în interpretarea pianistului Avi Binyamin.