Jurnal românesc – 14.02.2024
Eforturile diplomatice şi politice ale României pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova vor continua, a declarat ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, după consultări, marți, la București cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al statului vecin, Cristina Gherasimov.
Leyla Cheamil, 14.02.2024, 10:38
Eforturile diplomatice şi politice ale României pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova vor continua, a declarat ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, după consultări, marți, la București cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al statului vecin, Cristina Gherasimov.
Oficialul român a reamintit de programele de formare organizate în domeniul afacerilor europene dedicate diplomaţilor şi funcţionarilor din administraţia centrală a Republicii Moldova şi schimburile de experienţă la nivel tehnic între instituţii. A evocat, totodată, eforturile de reformă ale Republicii Moldova, vizibile şi apreciate, inclusiv la nivel european, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău trebuie să gestioneze multiple crize generate pe fondul agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.
Viceprim-ministrul Cristina Gherasimov a scris, pe pagina sa de Facebook, că a discutat, la Bucureşti, despre următorii paşi în parcursul european al Republicii Moldova şi despre rezultatele recentei sale vizite la Bruxelles, în cadrul căreia a fost demarată prima etapă a procesului de evaluare a compatibilităţii legislaţiei Moldovei cu cea a Uniunii Europene. Vicepremierul de la Chișinău s-a întâlnit şi cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, mulţumind pentru suportul necondiţionat al României, inclusiv în obţinerea votului pozitiv pentru lansarea negocierilor de aderare.
În zilele de 11 şi 12 februarie, Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Szeged, a făcut o vizită oficială la Cenadul Unguresc, localitate din comitatul Csongrad-Csanad cu o veche tradiţie şi prezenţă românească. Duminică, 11 februarie, a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioşii de la Parohia Cenadul Unguresc, din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. În mijlocul lor s-a aflat Părintele Episcop Siluan, însoţit de un numeros sobor de preoţi. În cadrul Sf. Liturghii arhiereşti, ierarhul a sfinţit două icoane reprezentând cele două hramuri ale bisericii, Înălţarea Domnului şi Sf. Ierarh Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei, cel care s-a născut şi a fost botezat la Miskolc, pe teritoriul Ungariei de astăzi. Biserica ortodoxă din Cenadul Unguresc a fost construită în anul 1808, având o valoare arhitectonică şi culturală deosebită. Iconostasul şi icoanele sunt originale, creaţie a artistului Ioan Zaicu.
În aceeaşi zi, consulul general Florin Vasiloni a participat la o întâlnire cu Autoguvernarea Românească din localitate, condusă de Vasile Rotar. Luni, 12 februarie, consulul general a vizitat primăria localităţii Cenadul Unguresc, unde a fost primit de primarul Janos Farkas. De asemenea, a vizitat Şcoala Reformată din localitate, la care se predă şi limba română. Florin Vasiloni a discutat cu directorul instituţiei, Bettina Baranyi, şi cu profesorul de limba română, Eva Ruja Molnar. Şcoala este frecventată de 92 de elevi, iar grădiniţa şcolii de 50 de preşcolari.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunță prelungirea campaniei „De ce iubești România” până pe 1 martie. Această măsură a fost luată având în vedere interesul crescut al românilor de pretutindeni de a participa la această campanie și pentru a facilita accesul unui număr cât mai mare de români aflați în afara granițelor țării. Departamentul invită toți românii de pretutindeni să transmită, printr-un mesaj text, foto sau video, dragostea de țară. Primul pas pentru a intra în campanie este înregistrarea ca participant pe site-ul campaniei: deceiubestiromania.ro. Următorii pași sunt încărcarea materialului pe site, iar, apoi, acumularea cât mai multor voturi. Primele nouă materiale din campanie, și anume mesaj text, poze sau video, care primesc cele mai multe voturi pe platforma deceiubestiromania.ro/, se vor califica pentru primirea unei donații, care constă într-o tabletă și un card de memorie încărcat cu cărți în limba română.
Până pe 29 februarie, Institutul Cultural Român de la Varșovia invită publicul polonez la expoziția de fotografie de mari dimensiuni „Din zbor. Bisericile fortificate din Transilvania”, semnată de fotograful Ionuț Macri. Expoziția este prezentată pe simezele exterioare ale Ambasadei României în Polonia, care găzduiește și reprezentanța ICR din Polonia. ICR notează că planșele prezintă imagini spectaculoase, realizate din dronă, ale unor biserici fortificate din Transilvania, o parte dintre acestea fiind înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Vizitatorii vor putea admira, printre altele, bazilicile romanice de la Cisnădioara și Gârbova, abația cisterciană de la Cârța, fortăreața romanică de la Câlnic, cetatea medievală Sighișoara, centrul orașului Sibiu, bisericile fortificate de la Biertan, Viscri, Șeica Mică și Saschiz.