Jurnal românesc – 13.11.2017
Leyla Cheamil, 13.11.2017, 12:13
Descoperă şi cunoaşte România este un program pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni doreşte să îl continue pe tot parcursul anului 2018, dedicat Centenarului, a declarat, vineri, ministrul Andreea Păstîrnac, la Palatul Parlamentului, unde a avut loc deschiderea celei de-a doua etape a proiectului. Descoperă şi cunoaşte România aduce la Bucureşti aproximativ 100 de tineri din Republica Moldova. Aceştia se vor întâlni, timp de trei zile, cu reprezentanţi ai autorităţilor române. „Cred că prin acest program, practic, ne angrenăm într-un efort pe care îl fac foarte multe state care au comunităţi în afara graniţelor, este un model de mare succes peste tot, este un model care se bazează pe ceea ce este, astăzi, lumea modernă, o lume a interacţiunilor, o lume a vitezei de deplasare, a conexiunilor, a spus ministrul Andreea Păstârnac .
In sud-estul Romaniei sunt înregistrate peste 16.000 de cazuri de copii rămaşi singuri acasă fără părinţii care şi-au căutat locuri de muncă peste hotare. Aceasta este concluzia unui raport prezentat vineri, la Constanţa, de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul dezbaterii Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate – aspecte legale şi bune practici de intervenţie. Sunt lucruri pe care statisticile nu le pot arăta, oricât de dramatice ar fi cifrele: traumele emoţionale, fragilizarea acestor copii nevoiţi să crească cu unul sau, în foarte multe cazuri, cu ambii părinţi prezenţi în viaţa lor doar prin telefon, de la distanţă”, a afirmat preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu. Prin programele dezvoltate de organizatie în judeţul Constanţa, 235 de copii şi reprezentanţii lor au beneficiat de suport psihologic şi educaţional şi peste 14.200 de persoane au beneficiat de informare şi de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.
Ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior, a făcut, în perioada 7-10 noiembrie, o vizită în statele Oregon şi Washington, care a cuprins întâlniri la nivel economic dedicate atragerii de investiţii americane în România, la nivelul administraţiei locale, a mediului academic şi universitar, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţii româno-americane. Ambasadorul a avut o întrevedere cu specialişti în domeniul IT de origine română din cadrul companiei Intel, la unul dintre sediile producătorului american de componente IT din Portland, Oregon. El a apreciat prezenţa Intel în România, la Galaţi şi Timişoara, ca fiind importantă din punct de vedere al volumului activităţii desfăşurate. Ambasadorul George Cristian Maior i-a încurajat pe specialiştii români să menţină o strânsă legătură cu ţara şi să sprijine parteneriatul României cu SUA prin implicarea activă în viaţa comunităţilor din care fac parte.
Reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Valea Timocului au avut, săptămâna trecută, un dialog faţă în faţă cu parlamentarii români şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Mehedinţi. Au fost stabilite proiecte culturale şi economice care să-i sprijine în mod direct pe etnicii români din Valea Timocului. Cetăţenia acordată etnicilor români din Serbia este una dintre problemele aduse în discuţie de reprezentanţii delegaţiei. Deputatul PNL Daniel Gheorghe a depus un proiect de lege care prevede posibilitatea ca etnicii români din afara graniţelor să poată solicita cetăţenia română, motivând că acest lucru ar contribui la redresarea tendiţelor demografice negative.