Jurnal românesc – 13.10.2017
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat, joi, o rezoluţie în care arată că Ucraina a greşit adoptând Legea Educaţiei şi că va trebui să aplice recomandările ce urmează să fie făcute de Comisia de la Veneţia. Noua Lege ucraineană a educaţiei, ce restricţionează dreptul minorităţilor, inclusiv a celei romane, de a studia în limba maternă, a generat dezbateri aprinse. Rezoluţia a fost votată cu 82 de voturi pentru, faţă de 11 împotrivă şi 17 abţineri. Şeful delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Titus Corlăţean, a afirmat ca rezoluţia este, în primul rând, un semnal politic foarte consistent şi ferm, iar Ucraina trebuie să respecte standardele europene în materia minorităţilor naţionale şi angajamentele sale internaţionale, multilaterale şi bilaterale. Deputatul UDMR Korodi Attila, membru în delegaţia României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a declarat că, înainte de adoptarea legii, autorităţile de la Kiev ar fi trebuit să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia, să se consulte cu ţările vecine şi să respecte standardele europene şi principiile fundamentale din Carta pentru limbile minoritare şi regionale şi Convenţia cadru pentru minorităţi. Aproape jumătate de milion de etnici români trăiesc în statul vecin.
Leyla Cheamil, 13.10.2017, 12:16
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România este partener constructiv în negocierile privind Brexit. “Ne interesează foarte mult soarta românilor din Marea Britanie, ne interesează mersul economiei europene evident în primul rând, dar ne interesează să avem, în continuare, o relaţie foarte rezonabilă cu Marea Britanie”, a spus seful statului, după o vizită efectuată la fabrica Ford din Craiova. El a fost întrebat de jurnalişti despre un articol apărut în presa britanică potrivit căruia România ar bloca negocierile dintre UE şi Londra privind Brexit. Klaus Iohannis a arătat că o echipă de negociatori din partea ţărilor membre ale UE are mandatul de a purta negocierile privind Brexit. “Sunt mai multe capitole care trebuie negociate foarte bine chiar de la început şi sunt capitole care ne interesează şi pe noi. Este capitolul pe libertatea de mişcare a persoanelor, adică în traducere pentru noi românii de acolo să nu rămână izolaţi şi să nu aibă condiţii mai grele decât acum”, a precizat Iohannis.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a deschis, astăzi, oficial proiectul pilot Descoperă si Cunoaste România”, la Palatul Parlamentului. Editia 2017 a programului se va desfăşura în perioada octombrie – decembrie şi vizează, în această primă etapă, participarea a 300 de tineri români din Republica Moldova. Ediţiile viitoare vor fi dedicate, anual, celorlalte comunităti românesti din afara granitelor tării. Astfel, în perioada 13-15 octombrie, 100 de tineri din Republica Moldova, reprezentanţi ai noii generatii si promotori ai identitătii românesti se vor întâlni cu nume mari din sportul românesc, vor vizita monumente istorice, muzee si vor avea parte de o excursie în judetul Dâmbovita.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a facut, în perioada 10-11 octombrie, o vizită oficială în Germania, în contextul demersurilor de promovare a dosarelor de interes strategic. În marja vizitei, el a participat la o întâlnire cu studenţi, doctoranzi, cadre didactice şi profesionişti români din Germania, organizată la sediul Ambasadei ţării la Berlin. Cu această ocazie, Victor Negrescu a susţinut o prelegere în cadrul căreia care a punctat principalele obiective ale României ca membru al Uniunii Europene si a subliniat necesitatea implicării diasporei în definirea rolului pe care ţara îl poate avea în cadrul Uniunii.