Jurnal românesc – 13.09.2019
Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat şi lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019. În paralel, românii din străinătate mai au la dispoziţie doar puţine zile pentru a-şi anunţa intenţia privind modul de vot. Prelungită joi, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, data-limită este 15 septembrie. Totodată, începând de joi până pe 19 octombrie, misiunile diplomatice pot propune Ministerului de Externe înfiinţarea de secţii de votare în străinătate. Primul tur al alegerilor prezidenţiale din România va avea loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie.
Leyla Cheamil, 13.09.2019, 11:53
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, aflată într-o vizită în Italia în perioada 10-18 septembrie, a avut o intalnire cu membrii comunitatii românesti din Veneția. Ministrul i-a informat pe cei prezenți cu privire la măsurile luate de Guvernul României pentru a încuraja întoarcerea în țară a unui număr cât mai mare de conaționali stabiliți în străinătate. De asemenea, s-a referit la importanța ca informațiile de actualitate despre evoluțiile din România să fie diseminate și să ajungă la cât mai mulți români din Republica Italiană. Doar în provincial Veneto sunt stabiliți aproximativ 160.000 de cetățeni români, potrivit estimărilor. Dialogul cu comunitatea din regiune a inclus și teme precum necesitatea cunoașterii drepturilor și obligațiilor care le revin românilor, în calitate de cetățeni europeni, în statul-gazdă. De asemenea, cei prezenți au adresat întrebări despre votul în străinătate, despre teme consulare și probleme ce țin de piața muncii.
Debutul sezonului cultural de toamnă la Institutului Cultural Român de la Paris va avea loc, pe 19 septembrie, la Hôtel de Béhague, cu prezentarea unei cărți așteptate și inedite în peisajul
artistic francez :Pictorii români și Franța (1834-1939)”. Istoric de artă experimentat, scriitor polimorf laureat al mai multor premii, Gabriel Badea-Päun a reunit în această carte, rezultatul unei munci de cercetare de peste cinci ani, figurile fondatoare ale picturii românești care au fost influențate de Franța, dar pe care au influențat-o și ei în felul lor. În total, 340 de pictori născuți pe teritoriul istoric al României au studiat, expus sau călătorit în Franța între 1834 și 1939.
Bustul lui Mihai Eminescu realizat in bronz de Petru Ilie Birău, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și Doctor în Arte vizuale, va fi dezvelit, pe 22 septembrie, în orașul Montreal, unde se află Centrul Cultural Român și Catedrala Ortodoxă Română ,,Buna Vestire”. Inițiatorul și finanțatorul proiectului este scriitorul Leonard Ionuț Voicu, Președintele Asociației Canadiene a Scriitorilor Români și al Cenaclului ,,Mihai Eminescu” din Montreal, care, împreună cu familia, a donat monumentul Catedralei Ortodoxe Române ,,Buna Vestire”. Momentul este dedicat împlinirii a 130 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu și a 18 ani de activitate a Asociației Canadiene a Scriitorilor Români.
Ajuns la cea de-a noua ediție, Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești revine, în acest an, în perioada 21 septembrie – 26 octombrie, cu un bogat program de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfășura la Roma. Dedicat promovării și premierii excelenței tinerilor români de peste hotare, Festivalul Propatria este organizat și promovat de către Asociația culturală româno-italiană Propatria în parteneriat cu Accademia di România in Roma și cu susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și a Ambasadei României în Italia. Pe scena festivalului vor urca invitați de marcă, sub direcția artistică – pentru al treilea an consecutiv – a cunoscutei pianiste Mara Dobrescu. Festivalul va debuta în seara zilei de 21 septembrie pe prestigioasa scenă a Conservatorului Santa Cecilia, cu concertul de jazz Teach Me Tonigh t – de la Blues la Etno-Jazz, concert susținut de renumitul jazzist român, cu origini armene, Harry Tavitian, alături de Cserey Csaba și inclus în proiectul Europa in Musica”– Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma. Potrivit criticului austriac Richard Schuberth, Harry Tavitian se numără printre pianiștii extraordinari care au inițiat și au desăvârșit Noul Jazz Est-European”. Jazzul de avangardă și blues-ul arhaic alternează în creația sa.