Jurnal românesc – 13.09.2016 UPDATE
Discuţiile care au avut loc, marţi, la Bucureşti, între preşedinţii Francois Hollande şi Klaus Iohannis au vizat, între altele, problema romilor. Şeful statului francez a afirmat, în conferinţa de presă comună de la Palatul Cotroceni, că gestionarea acestei probleme reprezintă o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate. Chestiunea romilor, a spus Hollande, care acum câţiva ani a avut consecinţe politice în Franţa, a fost abordată, din 2012 încoace şi s-au găsit răspunsuri de o parte şi de cealaltă, pentru a putea controla deplasarea populaţiilor, să ne putem asigura întoarcerea unor populaţii, şi în România – sprijinul luptei împotriva sărăciei, pentru a ne asigura cu toţii că aceste populaţii au condiţii de trai decente în ţara lor. Preşedintele francez a adăugat că autorităţile trebuie să facă eforturi pentru ca acest subiect social să nu devină un instrument în discursurile xenofobe.
România Internațional, 13.09.2016, 12:25
Miercuri, 14 septembrie este ultima zi în care cetăţenii români din străinătate se mai pot înscrie în Registrul electoral în perspectiva alegerilor parlamentare, anunţă Ministerul Afacerilor Externe. Autoritatea Electorală Permanentă anunţa că, până acum, au fost validate 9.116 cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Autoritatea face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral.
Am abordat cu preşedintele Iohannis chestiunea liberei circulaţii a lucrătorilor detaşaţi – a declarat, marţi, la Bucureşti, preşedintele Franţei, Francois Hollande, în cadrul vizitei de stat de o zi, în România . Acesta este un principiu care justifică crearea Europei, iar Marea Britanie a hotărât să părăsească Europa. Dacă Marea Britanie doreşte să aibă acces la piaţa europeană, fiind din afara Europei, va trebui să accepte principiul de liberă circulaţie, însă acest principiu nu înseamnă abuz, exces, fraudă, faptul de a face apel la lucrători care nu sunt angajati în condiţii legale. Am angajat discuţii cu privire la directiva privind lucrătorii detaşaţi şi împreună trebuie să ne asigurăm că această directivă va fi utilă ambelor economii. Franţa nu va accepta abuzurile şi ne-am lansat într-o discuţie pentru a găsi compormisurile necesare – a spus şeful statului francez, Francois Hollande.
Preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia (ARI), Eugen Terteleac, a anunţat că a discutat recent cu primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi, despre situaţia din acest oraş grav afectat de cutremurul din 24 august, soldat cu numeroase victime printre care şi 11 români. Primarul a apreciat încă o dată reacţia şi exemplul de datorie civică avută de supravieţuitorii români în noaptea seismului, care au salvat alte vieţi omeneşti. Terteleac a abordat cu Sergio Pirozzi posibilitatea înfiinţării unui centru cultural românesc la Amatrice şi construirea unui monument în memoria românilor care au murit în urma seismului. Preşedintele ARI a spus că va începe discuţii cu Guvernul României şi Preşedinţie pentru realizarea celor două proiecte.
Peste 21.000 de români şi-au luat locuinţe prin programul Prima casă, în prima jumătate a lui 2016, cu 40% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Programul este considerat de analişti principalul motor al creditării ipotecare în ultimii ani. Ministerul de Finanţe a anunţat că plafonul pentru „Prima Casă” va fi suplimentat în această lună, iar în octombrie va fi finalizată o strategie pe cinci ani.
Teodor Cătăniciu, un tânăr român din Olanda, ajută refugiaţi să îşi găsească un loc de muncă şi să se integreze în societatea în care au ajuns să traiască. Împreună cu alţi câţiva tineri ca el au pus pe picioare un program intensiv, care durează trei luni. Potrivit corespondentului RRA in Olanda, Teodor Cătăniciu pregăteşte refugiaţi în domeniul IT şi îi pune în legatură cu firme care au nevoie de o astfel de forţă de muncă. Aproape 41 de mii de refugiaţi se află în diferite centre de primire în Olanda. Cei mai mulţi vin din Siria, Irak şi Afganistan.
Salariile din sectorul privat au crescut, anul acesta, între 3,7% şi 4,5%, în timp ce salariile din sectorul de stat au crescut cu 20-25%, arată două studii care analizează evoluţia salariilor în mediul privat din acest an, citate de RFI. Sectoarele în care au fost operate cele mai ridicate creşteri salariale sunt cele care au beneficiat de creşterea economică. Este vorba despre sectorul de retail şi al bunurilor de larg consum. În anumite domenii, precum sectorul bancar, creşterile salariale sunt sub medie.