Jurnal românesc – 13.08.2024
Primăria Municipiului Iaşi este, în perioada 13 - 14 august, gazda Conferinţei 'Diaspora - un coridor al oportunităţilor' - un concept al Centrului Franco - Român de Cooperare Economică şi Culturală din Bordeaux, aflat la a doua ediţie.
Corina Cristea, 13.08.2024, 11:15
Primăria Municipiului Iaşi este, în perioada 13 – 14 august, gazda Conferinţei ‘Diaspora – un coridor al oportunităţilor’ – un concept al Centrului Franco – Român de Cooperare Economică şi Culturală din Bordeaux, aflat la a doua ediţie. “Scopul organizării evenimentului de la Iaşi este acela de a construi un coridor al oportunităţilor, un coridor util ţării, adunând laolaltă specialişti din Diaspora şi din România, care, printr-un fructuos schimb de idei şi de bune practici, să impulsioneze în mod activ realizarea de proiecte cu finalităţi utile părţilor implicate”, spun organizatorii.
În cadrul conferinţei sunt dezbătute trei tematici fundamentale: educaţie, voluntariat şi cooperarea cu administraţia publică şi locală – direcţiile importante în care organizatorii au identificat ca fiind oportună colaborarea Diasporei cu România pentru a produce efecte vizibile şi de perspectivă. Lucrările conferinţei vor prilejui dezbateri care vor avea în prim-plan găsirea soluţiilor eficace privind resursele educaţionale în limba română pentru copiii din Diaspora, aprofundarea conceptului ‘Voluntar pentru România’ prin exemple de bune practici care să consolideze potenţialul mediului asociativ din Diaspora alături de cel din România şi, nu în ultimul rând, strategiile şi instrumentele operaţionale pentru conectarea cetăţenilor români din Diaspora cu administraţia din România.
Tinerii din România sunt mulțumiți de viața de zi cu zi, dar recunosc că au probleme cu locurile de muncă, locuințele și accesul la educație, arată un barometru de opinie, prezentat cu ocazia „Zilei Internaţionale a Tineretului”. O altă concluzie este că pentru tinerii, veniturile mari şi siguranţa unei slujbe sunt aspectele cele mai importante, iar plecarea în străinătate rămâne un deziderat. Barometrul relevă că tinerii din România simt nevoia să fie orientaţi şi consiliaţi mult mai mult pentru a alege cariera potrivită şi vor un acces echitabil la educaţie, care să elimine orice barieră care ar sta în calea unui învăţământ de calitate.
Barometrul mai arată şi că tinerii sunt nemulţumiţi de modul în care şcoala îi pregăteşte pentru viaţă şi de aceea caută, prin activităţi non-formale, să-şi completeze şi să-şi îmbunătăţească educaţia oficială. De asemenea, tinerii simt în mare măsură că puterea lor de a influenţa deciziile publice este scăzută şi sunt mai puţin interesaţi de participarea civică. Sondajul a fost comandat de Ministerul Familiei şi Tineretului, iar ministrul de resort, Natalia Elena Intotero, crede că vocea tinerilor este auzită. Între argumentele sale este acela că “foarte mulţi tineri au câştigat încrederea electoratului şi peste câteva luni vor depune jurământul pentru funcţia de primar”. Şi ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că Executivul va aproba granturi de cercetare pentru 500 de tineri, care vor primi între 3.300 şi 15.000 euro lunar.
Gradul de ocupare în hotelurile de la mare va fi de peste 90 la sută, în minivacanţa de Sfânta Maria, când se estimează că peste 140.000 de turişti se vor caza în unităţile clasificate de pe litoral. Cele mai aglomerate staţiuni vor fi Eforie Nord, Mamaia şi Neptun-Olimp, potrivit celui mai mare tour-operator de vacanţe de pe litoralul românesc. Tarifele pornesc de la 142 lei pe noapte, pentru o cameră dublă, la un hotel de două stele din Eforie Nord. În Mamaia, pachetul de trei nopţi de cazare porneşte de la 864 lei pe cameră, în vreme ce trei nopţi de cazare – în perioada 15-18 august, la un hotel din Neptun-Olimp – pleacă de la 528 de lei. După data de 15 august, tarifele încep să scadă, urmând să fie lansată ediţia de toamnă a programului „Litoralul pentru Toţi”.
Un pompier român, care participă la stingerea unui incendiu în Grecia, a suferit răni superficiale la nivelul feţei, din cauza unei rafale de vânt, însă nu a necesitat tratament de specialitate, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Starea subofiţerului este bună, acesta participând, în continuare, la misiunea de stingere derulată sub coordonarea pompierilor eleni. În acest moment, serviciile de urgenţă din Grecia se luptă cu cel mai mare incendiu din acest an, cu multiple focare, răspândite pe o arie de 200 de km pătraţi de vegetaţie şi pădure, la nord-est de Atena. Mai multe persoane au fost transportate la spital cu probleme respiratorii provocate de fumul dens şi localităţi întregi au fost evacuate. Alături de forţele greceşti de stingere se află şi pompierii români care se luptă să stăpânească flăcările care fac ravagii în calea lor.
Artista britanică Rita Ora va concerta, sâmbătă, la Timişoara, la Celebrarea oraşului, un eveniment care face parte din moştenirea Programului „Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2023”. Vor mai urca pe scenă Passenger şi trupa Zdob şi Zdub. Celebrarea oraşului este un eveniment finanţat de Municipiul Timişoara, coordonat şi organizat de Centrul de Proiecte. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 16-18 august şi va aduce împreună creatori şi producători locali de evenimente. Vor fi peste 100 de evenimente culturale, sportive şi comunitare pentru toate vârstele.