Jurnal românesc – 13.05.2024
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024./ Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit, zilele trecute, la Madrid, cu antreprenori români care au dezvoltat afaceri importante în Spania, precum şi cu reprezentanţi ai mediului neguvernamental românesc care asigură suport social pentru românii care sunt într-o situaţie de vulnerabilitate./România a participat la maratonul Race for the Cure de la Roma aflat la a 25-a ediţie, dedicat sănătăţii femeilor.
Daniela Budu, 13.05.2024, 10:09
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024. Astfel, pentru următorul scrutin vor fi organizate mai multe secţii decât cele înfiinţate la alegerile prezidenţiale din 2019, la alegerile parlamentare din 2020 sau la cele europarlamentare din 2019. Cele mai multe secţii vor fi organizate în statele în care se regăsesc numeroase comunităţi de cetăţeni români: Italia (150 de secţii), Spania (147 de secţii), Regatul Unit al Marii Britanii (104 secţii), Germania, Franţa şi Principatul Monaco, Republica Moldova, SUA, Belgia, Austria, Irlanda, Regatul Ţărilor de Jos, Danemarca, Canada. Lista secţiilor de votare din străinătate şi a adreselor sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a MAE. Ministerul de la Bucureşti reaminteşte că la alegerile europarlamentare din 9 iunie, cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării.
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit, zilele trecute, la Madrid, cu antreprenori români care au dezvoltat afaceri importante în Spania, precum şi cu reprezentanţi ai mediului neguvernamental românesc care asigură suport social pentru românii care sunt într-o situaţie de vulnerabilitate. Potrivit unui anunț făcut duminică, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, programul ministrului a inclus şi vizitarea unor firme româneşti de succes din Comunitatea Madrid. “Comunitatea românească din Madrid a primit pe 2 mai cea mai înaltă distincţie din partea Guvernului Regional Madrid, ca o recunoaştere pentru felul în care s-a integrat şi pentru contribuţia sa la dezvoltarea regiunii” – mai notează ministerul de la București. De asemenea, delegaţia ministerială a purtat discuţii cu Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox al Spaniei şi Portugaliei. Acesta a solicitat sprijin în vederea reglementării în Spania a situaţiei preoţilor români, astfel încât aceştia să poată fi angajaţi şi să beneficieze de asigurări sociale. În acest sens, Simona Bucura Oprescu a menţionat că va face, în cel mai scurt timp, toate diligenţele necesare către omologii săi din Regatul Spaniei.
România a participat la maratonul Race for the Cure de la Roma aflat la a 25-a ediţie, dedicat sănătăţii femeilor. Echipa a fost condusă de preşedintele Fundaţiei Renaşterea din Bucureşti, Mihaela Geoană şi de ambasadorul român la Roma, Gabriela Dancău, iar printre participanţi s-au aflat inclusiv români din personalul diplomatic. La maratonul de la Roma au participat în acest an 100.000 de persoane.
ICR Stockholm organizează în perioada 23 mai – 30 august 2024 expoziția “Conversații” semnată de artista vizuală Maria Bordeanu. Evenimentul se va bucura de prezența artistei, stabilită la Stockholm, și a curatoarei Antonella Grevers. Lucrările prezentate în cadrul expoziției sunt intens influențate de către natura scandinavă, o parte dintre tablouri înfățișând legătura strânsă dintre elemente naturale. “Conversații” este prima expoziție solo în Suedia a Mariei Bordeanu. Temele artistei explorează modul în care privim avalanșa de imagini și informații din mass-media, oferind o alternativă pentru a reflecta asupra a ceea ce vedem în jurul nostru, o încetinire a ritmului.
Filmele “Libertate” (2023), regia Tudor Giurgiu și “Metronom” (2022), regia Alexandru Belc sunt proiectate, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, în cadrul Festivalului Filmului European din Mexic, desfășurat în perioada 9-19 mai. Ulterior prezentării în Ciudad de México, festivalul este itinerat în mai multe orașe din Mexic, în colaborare cu cinemateci și cinematografe locale, precum și cu autoritățile culturale din diferite state ale Federației Mexicane. La final, Festivalul Filmului European va reveni în capitala mexicană, unde cele două pelicule românești vor fi din nou proiectate. Prezența românească la festival este asigurată prin implicarea activă a Institutului Cultural Român și a ICR Madrid, cu sprijinul Ambasadei României în Mexic, continuând astfel eforturile din ultimii ani de promovare a noului val al cinematografiei românești în Mexic și America Latină.