Jurnal Românesc – 13.03.2023
Sorin Iordan, 13.03.2023, 10:44
Cinci cetăţeni români au fost implicaţi într-un grav accident de circulaţie în Ungaria, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. În urma incidentului, doi conaţionali au fost internaţi în spital. Unul dintre românii spitalizaţi a fost deja externat şi şi-a continuat drumul spre casă, în vreme ce al doilea primeşte, în continuare, îngrijiri medicale, dar se află în afara oricărui pericol. Ambasada României la Budapesta a precizat că românii implicaţi au solicitat sprijin pentru recuperarea bunurilor din autoturismele avariate, aflate în custodia autorităţilor ungare. O persoană a murit şi 39 au fost rănite în accidentul rutier care s-a produs, la 11 martie, pe autostrada M1, care leagă Budapesta de Viena. 42 de vehicule, inclusiv 5 camioane, au intrat în coliziune din cauza vizibilităţii reduse ca urmare a unei furtuni de praf.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că s-a alăturat Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în demersul de elaborare a Strategiei pentru Tineret aferente perioadei 2023- 2027. O întâlnire la nivel de experţi a avut loc la finele săptămânii trecute, ocazie cu care DRP a venit cu propuneri concrete ce-i vizează tinerii români din străinătate, în sensul facilitării accesului acestora la educație și cultură, incluziune socială, dezvoltare profesională, sănătate și responsabilitate. Au fost discutate şi aspecte referitoare la tinerii români ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare și care reprezintă un grup specific care necesită sprijin pentru depășirea stresului emoțional și psihologic, pentru prevenirea abandonului școlar şi stimularea integrării sociale. De asemenea, s-a discutat şi despre recunoașterea diplomelor obținute în țările de reședință de tinerii ale căror familii revin în România. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a spus că proiectul Strategiei Naționale pentru Tineret prevede, printre altele, operaționalizarea Direcțiilor Județene de Familiei și Tineret, finalizarea metodologiei pentru concursurile de proiecte de tineret și studențești, introducerea cardului european gratuit pentru tineri, organizarea programului de tabere ARC, a taberelor studențești și taberelor pentru persoanele cu dizabilități.
Expoziția de artă vizuală „Atelier de Memorie” este organizată la Piccola Galleria de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România. Manifestarea cuprinde lucrări recente ale artiștilor Suzana Dan, Irina Florescu, Virginia Georgescu, Dumitru Gorzo, Viorel Grigore, Adrian Lulciuc, Emilia Persu, Alexandru Rădvan şi Izvora Stâncel Duce, absolvenți ai promoției 1998, ai secției Pictură a Universității Naționale de Artă București. O primă etapă a acestui proiectul a fost prezentată la Accademia di Romania la Roma, în perioada 2-28 mai 2019, sub titlul „Pe muchie de cuţit”. Institutul Român de Cultură de la Veneţia transmite că „Atelier de Memorie” reflectă experienţa unei generaţii de artişti care, prin activitatea lor, au contribuit direct la formarea a ceea ce înseamnă, în acest moment în România, unul din segmentele reprezentative ale artelor vizuale contemporane. Expoziția poate fi vizitată până la 18 martie.
Reprezentanţa la Londra a Institutului Cultural Român organizează expoziția de fotografie „Caramitru – Beyond the Stage”, semnată de Florin Ghioca. Manifestarea include aproximativ 30 de fotografii, care îl prezintă pe Ion Caramitru dincolo de scenă, alături de personalități românești ale culturii sau sportului, precum George Banu, Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Horațiu Mălăele, Mihail Șora, Simona Halep, dar și alături de președinții Maia Sandu sau Klaus Iohannis. Un moment important a fost întâlnirea, din 2017, cu pe atunci Prințul Charles al Marii Britanii, aflat în vizită la Teatrul Național bucureştean. Totodată, publicul britanic poate vedea fotografii din intimitatea cabinei şi de la repetiții, instantaneele surprinzând atât momente amuzante, cât şi neplăcute din interiorul teatrului. Florin Ghioca este jurnalist, teatrolog, președinte fondator al Asociaţiei Internaţionale a Fotografilor de Teatru şi fotograf oficial al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București. Expoziția de la ICR Londra este deschisă până la 23 martie.