Jurnal românesc – 13.01.2025
Autorităţile anunţă că intrarea României în spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre nu schimbă regulile pentru ieşirea minorilor din ţară.
Daniela Budu, 13.01.2025, 11:00
În continuare există obligativitatea ca minorul, însoţit doar de unul dintre părinţi, să aibă asupra lui şi o împuternicire din partea părintelui care nu este prezent. Dacă minorul călătoreşte însoţit de o terţă persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declaraţia autentificată a ambilor părinţi. Iar dacă minorul călătoreşte însoţit de ambii părinţi, este nevoie doar de documentul de călătorie, paşaport sau carte de identitate – mai precizează autorităţile. Şi minorii de peste 16 ani care călătoresc neînsoţiti au nevoie, pe lângă documentul de călătorie valabil, şi de declaraţia autentificată a ambilor părinţi. Poliţiştii de frontieră reamintesc că pot efectua controale aleatorii pentru verificarea condiţiilor de ieşire din ţară a cetăţenilor români minori.
Conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi îşi propune ca în acest an să depăşească 2,5 milioane de pasageri. Directorul aeroportului, Romeo Vatră, spune că din luna martie se reiau zborurile către Tel Aviv şi tot atunci ar urma să înceapă cursele pe ruta către Bucureşti, cu o nouă companie, faţă de cele oferite de compania naţională Tarom. Potrivit directorului aeroportului, din martie, un zbor Iași – București dus-întors va costa aproximativ 55 euro. Romeo Vatră mai anunţă că în acest an vor fi lansate și alte zboruri, pe măsură ce vor fi concretizate discuţiile atât cu firmele care deja operează pe Aeroportul Iaşi, cât şi cu unele noi.
Patriarhul Daniel a transmis, sâmbătă, un mesaj la întronizarea PS Părinte Nectarie Petre drept cel dintâi episcop al nou înfiinţatei Episcopii Ortodoxe Române a Irlandei şi Islandei, în care afirmă că aceasta este ‘un eveniment de aleasă şi binecuvântată bucurie, nu numai pentru comunitatea ortodoxă română din cele două ţări insulare ale Europei Occidentale şi de Nord, ci şi pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română’. Patriarhul Daniel arată că noul episcop are datoria promovării dialogului şi conlucrării cu ierarhii celorlalte Bisericii Ortodoxe din Irlanda şi Islanda, dar şi cu reprezentanţii tuturor cultelor creştine din cele două ţări. Potrivit Patriarhului Daniel, Episcopul Nectarie Petre, unul dintre cei mai tineri ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, este un bun cunoscător al realităţilor religioase şi al provocărilor de ordin pastoral şi misionar din Europa de Vest, atât prin contactul cu spaţiul şi cultura occidentală în anii de formare spirituală şi teologică de la Institutul Teologic Ortodox ‘Saint Serge’, din Paris, dar mai ales prin experienţa dobândită în slujirea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.
Expoziţia „Bucureşti: Hărţi în mişcare” va fi deschisă, pe 15 ianuarie, la sediul reprezentanţei Institutului Cultural Român în Marea Britanie. Manifestarea prezintă istoria şi farmecul capitalei României, cu accent pe perioada interbelică. Cuprinde o selecţie de imagini din arhiva muzeului, precum şi o prelegere despre istoria Bucureştiului şi despre oamenii care au contribuit la conturarea viitorului capitalei României, susţinută de curatorul expoziţiei, dr. Adrian Majuru. De asemenea, evenimentul include un concert de muzică românească interbelică. Manifestarea de la Londra are loc cu prilejul Zilei Culturii Naţionale a României, sărbătorită în fiecare an pe 15 ianuarie, dată care coincide cu aniversarea nașterii lui Mihai Eminescu, considerat cel mai mare poet al literaturii române.
Institutul Cultural Român din New York a sprijinit, în luna ianuarie, cinematografia românească prin participarea la prestigiosul Festival Internațional de Film de la Palm Springs, unde au fost prezentate trei importante producții lansate anul trecut. Este vorba despre “Anul Nou care n-a fost” în regia lui Bogdan Mureșanu, “Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, propunerea României în cursa pentru Oscar 2025, și “Nasty”, în regia lui Tudor Giurgiu. Potrivit Institutului Cultural Român, fiecare dintre aceste filme oferă o perspectivă unică asupra istoriei, identității și societății, subliniind diversitatea și creativitatea remarcabilă a cineaștilor români. Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025 s-a desfășurat în perioada 2 – 13 ianuarie.