Jurnal românesc – 13.01.2017
Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut o convorbire telefonică cu generalul Michael T. Flynn, nominalizat de preşedintele-ales Donald Trump pentru poziţia de consilier pentru securitate naţională în noua administraţie. În cadrul convorbirii, ambasadorul României l-a felicitat pe Michael T. Flynn pentru poziţia pe care o va ocupa şi l-a asigurat de sprijinul ferm al României pentru noua administraţie. De asemenea, George Cristian Maior l-a invitat pe acesta să efectueze o vizită în România. La rândul său, generalul Michael T. Flynn a transmis mulţumiri şi aprecieri Romaniei, preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului pentru seriozitatea şi sprijinul arătate Americii. Viitorul consilier pentru securitate naţională al SUA a arătat că NATO rămâne o alianţă fundamentală pentru Washington, în care toţi aliaţii trebuie să contribuie pentru beneficiul comun. În acest sens, Michael T. Flynn a apreciat rolul României în NATO şi în regiune pentru a face faţă provocărilor comune. La finalul convorbirii, el a acceptat invitaţia de a vizita România.
Leyla Cheamil, 13.01.2017, 12:14
O aplicaţie pentru telefonul mobil, numită Fastorder, care permite transmiterea unei comenzi din meniul unui restaurant de la client direct la bar, fără a mai fi nevoie de chelner, a fost dezvoltată de o echipă de IT-işti din Cluj. Aplicaţia este în prezent folosită şi de două restaurante din New York, fiind foarte folositoare în acele perioade ale zilei care sunt extrem de aglomerate. Însă dezvoltarea aplicaţiei a pornit de la un patron de cafenea din Alba Iulia, care îşi dorea o soluţie pentru orele foarte aglomerate ale zilei, când chelnerii nu făceau faţă comenzilor. Având şi cunoştinţe de IT, acesta a dezvoltat aplicaţia Fastorder, pentru care a folosit la început banii săi, însă apoi a găsit un investitor care a acordat acestei idei o finanţare de 125.000 de euro. Aplicaţia are şi o serie de funcţii extrem de utile, cum ar fi posibilitatea de a împărţi nota de plată în cazul în care există mai mulţi consumatori la o masă care vor să plătească separat. De asemenea, comanda este automat tradusă în limba engleză, pentru a putea veni în ajutorul turiştilor străini. În acest moment, aplicaţia poate fi accesată în 80 de localuri din oraşe mari ale ţării cum ar fi Cluj-Napoca, Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Timişoara, Alba Iulia sau Craiova.
Aproape 300.000 de autoturisme second hand au fost înmatriculate în România în 2016, cu circa 19% mai multe decât în 2015, relevă datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Statistica oficială arată, totodată, că, la nivelul lunii decembrie 2016, au fost înmatriculate aproape 21 de mii de autoturisme rulate, în scădere cu 12% comparativ cu aceeaşi lună din 2015. Inmatriculările de autoturisme noi au crescut, anul trecut, cu circa 17%, până la aproape 95 de mii de unităţi.