Jurnal românesc – 12.11.2024
Șefa diplomației, Luminița Odobescu, a participat, luni, la o reuniune de lucru cu şefii de misiune ai statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti.
Daniela Budu, 12.11.2024, 11:48
Șefa diplomației, Luminița Odobescu, a participat, luni, la o reuniune de lucru cu şefii de misiune ai statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Evenimentul a fost organizat în contextul deţinerii de către Ungaria a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE. Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul întrevederii au fost abordate teme de actualitate ale agendei europene, precum contextul geopolitic, tranziţia către noul ciclu instituţional, evoluţiile în politica de extindere a Uniunii, competitivitatea UE, parteneriatul transatlantic şi aderarea la spaţiul Schengen. Luminița Odobescu a evidenţiat importanţa unităţii şi a soluţiilor comune în abordarea provocărilor şi ameninţărilor hibride care ţintesc state membre şi partenere UE. A punctat, mai precizează comunicatul, importanţa avansării extinderii Uniunii, ca investiţie strategică a UE în vecinătatea imediată. A reiterat, totodată, susţinerea constantă a României pentru parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei, vecine, precum şi importanţa consolidării dialogului politic cu partenerii din Balcanii de Vest.
Ministrul a reafirmat importanţa deosebită a parteneriatului transatlantic UE-SUA, care trebuie să rămână unul din pilonii de bază ai acţiunii externe a UE, în contextul provocărilor internaţionale. A subliniat, în acelaşi timp, importanţa consolidării competitivităţii europene, precum şi importanţa acordării unei atenţii sporite întăririi capacităţii industriei europene de apărare. În fine, mai precizează comunicatul, oficialul a evidenţiat importanţa finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen. În acest sens, a punctat implicarea pro-activă a Bucureștiului în implementarea soluţiilor agreate la nivel UE pentru gestionarea eficientă a migraţiei, precum şi pentru asigurarea securităţii frontierelor externe ale Uniunii.
În perioada 12 – 15 noiembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, se va afla în Republica Moldova, în cadrul Turneului „Visul European”. În prima zi a turneului sunt programate audiţii pentru candidaţii din Republica Moldova pentru poziţiile de artişti lirici şi dirijor secund. Corul Madrigal va concerta la Chișinău, în Sala cu Orgă, pe 13 noiembrie, și la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, pe 14 noiembrie.
Valentin Şerban, câştigătorul Marelui Premiu la secţiunea vioară a Concursului Internaţional George Enescu 2020-2021, şi Mihai Diaconescu, un maestru al pianului, concertează pe 12 noiembrie la Academia de Arte Frumoase San Fernando de la Madrid şi pe 13 noiembrie la Casa de Convalescencia de la Barcelona. Concertul de la Madrid este dedicat promovării Festivalului şi Concursului Internaţional ‘George Enescu’. Cu această ocazie, la Galeria ICR Madrid, se poate vizita, între 12 noiembrie – 22 decembrie, expoziţia Retrospectiva Concursului Internaţional ‘George Enescu’, realizată în 2016 de cercet. dr. Irina Niţu şi completată ulterior cu informaţii referitoare la evenimentele desfăşurate până în prezent. Concertul de la Barcelona, organizat în colaborare cu Consulatul Gerneral al României de la Barcelona, este dedicat Zilei Naţionale a României.
Tot cu prilejul Zilei Naționale a României, la Lausanne, Paris şi Roma se întâlnesc, în perioada 24 noiembrie – 2 decembrie, sub genericul “Turnee de poveste pretutindeni”, trei proiecte culturale naţionale de anvergură ce integrează repertoriul românesc – de la cel clasic, la romanţă şi folclor – în tezaurul muzical international. Este vorba despre 6 evenimente europene care au în prim plan mari cântăreţi români stabiliţi în afara graniţelor României – Ruxandra Donose (Austria), Leontina Văduva (Franţa), Teodora Gheorghiu (Elveţia) şi Sorin Coliban (Austria), reprezentanţi marcanţi ai comunităţii românilor de pretutindeni.
Ideea de a prezenta, cu ocazia Zilei Naţionale, în Elveţia, Franţa şi Italia un proiect având în centru mari artişti români din domeniul muzicii clasice care sunt stabiliţi în afara ţării, s-a născut, potrivit organizatorilor, din dorinţa de a promova şi restitui comunităţii de români din Europa bogăţia şi reprezentativitatea artei interpretative naţionale. În prezent, peste 5 milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării, iar numărul lor este în creştere – peste 20% din numărul total de cetăţeni ai României. Proiectul, finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, se va încheia cu o gală la Ateneul Român, pe 4 decembrie.