Jurnal românesc – 12.09.2024
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de acreditare a noilor ambasadori ai României în Filipine şi în Camerun.
Sorin Iordan, 12.09.2024, 11:30
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de acreditare a noilor ambasadori ai României în Filipine şi în Camerun. Astfel, Răduţa Dana Matache va prelua conducerea reprezentanţei diplomatice a ţării noastre în Filipine, Palau, Insulele Marshall şi Micronesia, cu reşedinţa la Manila, iar Florin Talapan a fost desemnat noul ambasador al României în Nigeria, Benin, Ghana, Sierra Leone, Togo şi Camerun, cu reşedinţa la Abuja. Răduţa Dana Matache este diplomat de carieră, cu o experienţă de 30 de ani în Ministerul de Externe.
Din 1992 a îndeplinit diferite responsabilităţi în Centrala MAE de la Bucureşti. Ca diplomat, a lucrat în Ambasada României la Washington, între anii 1996 şi 2000, în Ambasada României la Londra, în perioada 2004-2008 şi a fost ambasadorul României în Suedia, între 2009 şi 2015. Florin Talapan ocupă, din 2019, funcția de însărcinat cu afaceri ad interim în cadrul Ambasadei României în Nigeria.
În perioada 2016-2019, a fost referent relații consulare tot în cadrul Ambasadei României la Abuja. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Dakar, între 2010 şi 2012, al Ambasadei României la Madrid, în perioada 2009-2010 și al Ambasadei României la Chișinău, în 2010. În Centrala MAE a fost referent în Departamentul Consular și membru în Celula de criză a MAE în intervalul 2013-2016.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat rezultatele unei noi etape de evaluare a cererilor de finanțare transmise în cadrul Sesiunii de finanțare nerambursabilă 2024. Lista proiectelor aprobate, respinse sau găsite neeligibile este disponibilă pe site-ul dprp.gov.ro. Instituţia precizează că eventualele contestaţii pot fi trimise până pe 13 septembrie la adresa contestatii.proiecte@dprp.gov.ro, prin poştă cu confirmare de primire sau pot fi depuse direct la registratura DRP. Contestaţiile vor fi soluţionate în termen de 5 zile lucrătoare de la data încheierii perioadei de depunere a acestora. Rezultatele procesului de evaluare a contestațiilor vor fi publicate pe site-ul propriu. Proiectele care beneficiază de programul de finanțare nerambursabilă acoperă domeniile educație, cultură, societate civilă, mass-media, spiritualitate și tradiție și comunitate.
Sportivii români care au cucerit medalii la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris, împreună cu antrenorii şi oficiali ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis. Printre cei care au primit distincţii s-au numărat David Popovici, Ancuţa Bodnar, Simona Radiş, Andrei Cornea, Marian Enache, Mihaela Cambei şi Sabrina Maneca Voinea.
Iohannis a spus că „la Paris a fost scrisă o nouă pagină de istorie pentru sportul românesc” şi le-a mulţumit medaliaţilor că au „urcat din nou drapelul României pe podium”. La festivitatea desfăşurată la Palatul Cotroceni au fost prezenţi şi numeroşi foşti campioni olimpici, mondiali şi europeni, precum Nadia Comăneci, Simona Amânar, Laura Badea şi Doina Melinte. România a cucerit nouă medalii la Jocurile Olimpice de la Paris – trei de aur, patru de argint şi două de bronz, în vreme ce la Jocurile Paralimpice, sportivii români şi-au adjudecat două medalii – una de aur şi una de bronz.
Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au fost decoraţi de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Ordinul de Onoare, cea mai înaltă distincţie a statului moldovean. Evenimentul a avut loc la finalul spectacolului „Regele moare” prezentat pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău în cadrul celei de a 9-a ediţii a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti.
Cei doi mari actori, care sunt căsătoriţi în viaţa privată, au fost decoraţi „în semn de înaltă apreciere a dăruirii profesionale de-a lungul impresionantei cariere, pentru contribuţia substanţială la dezvoltarea şi promovarea teatrului, cinematografiei şi radioteleviziunii româneşti, pentru interpretarea inconfundabilă a unor roluri menite să descopere personaje emblematice din literatura română şi universală, precum şi pentru implicarea activă la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova şi România”.
Pentru al 4-lea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău se bucură de înaltul patronaj al preşedinţilor României şi Republicii Moldova, Klaus Iohannis şi, respectiv, Maia Sandu. Manifestarea, care are loc până pe 22 septembrie, este organizată în colaborare cu reprezentanţa la Chişinău a Institutului Cultural Român şi cu sprijinul ministerelor culturii de pe cele două maluri ale Prutului.